23948sdkhjf

Forskertalent belønnes for banebrydende sensor-teknologi

Otto Mønsteds Fond har for tredje gang uddelt prisen ”Den Lyse Idé” som en hyldest til nogle af landets store forskertalenter og en økonomisk håndsrækning i den fortsatte udvikling af deres idéer.

Prisen ”Den Lyse Idé 2021” blev uddelt i to kategorier – henholdsvis årets bedste Late-stage idé og Early-stage idé. Vinderne af de to kategorier modtog hver 250.000 kroner for deres idéer, som klassificeres i en modnet og tidlig fase af deres udvikling.

- Det er fantastisk at følge de mange lyse idéer, der udvikles på landets universiteter og have muligheden for at kunne støtte de bedste. Dette kan, som i år, være enten idéer i det tidlige stadie eller idéer, hvor der er etableret et testanlæg eller en prototype, og de første kunder er fundet. Her ved vi i begge tilfælde, at pengene gør en forskel i at få et spirende potentiale til at vokse sig stærkt og bidrage til Danmarks udvikling og handel, som var noget af det Otto Mønsted brændte så stærkt for, siger Nina Movin, administrerende direktør i Otto Mønsteds Fond.

I kategorien Early-stage blev vinderen Yong Liu, ph.d.-studerende på DTU, for hans opfindelse af en OPA-chip til Lidar-systemer, der fungerer som blandt andet afstandsbedømmende ”lasersyn” til anvendelse indenfor robotter, selvkørende biler, droner og sensorer i almindelighed. Yong Lius OPA-chip viser potentiale til at være en både billigere, mindre og mere robust enhed med flere anvendelsesmuligheder end de systemer, vi kender i dag.

- Prismodtageren har med sin opfindelse løst en række fundamentale problemer med Lidar, som forventes at være en nøglekomponent inden for robotter, selvkørende biler og sensorer i almindelighed. Opfindelsen muliggør en væsentlig reduktion i både størrelse og pris samt sikrer en større robusthed. Opfindelsen vil således, når den er produktionsmodnet, være et væsentligt bidrag til, at Danmark vedbliver med at være verdens førende robotklynge og en stor underleverandør til bilindustrien, lød juryens begrundelse.

Årets bedste Late-stage idé blev overrakt til ingeniørstuderende på Aarhus Universitet, Emma Hostrup, som modtog prisen på vegne af teamet bag Textile Change. Startupvirksomheden har udviklet en teknologisk løsning, der kan separere, affarve og genanvende tekstilaffald til nye, rene, tekstil-råmaterialer.

’Den Lyse Idé 2021’ blev uddelt af fondens bestyrelsesformand Bo Stærmose på årsdagen i MADE (Manufacturing Academy Denmark), som i år blev holdt som en online-event 19. maj i København.

- Vi tænker uddelingen af Den Lyse Idé som et skub i den rigtige retning på et tidspunkt, hvor det er relativt svært at finde finansiering for selv de allerbedste idéer med et åbenlyst potentiale. Senere, i takt med at projekterne modnes, bliver vinderne forhåbentlig i stand til at tiltrække investeringer i en højere vægtklasse. Lige nu tror vi på, at en præmiesum fra fonden bringer årets vindere tættere på det mål og på sigt bliver virksomheder, der vokser og skaber positive forandringer i vores samfund og nye arbejdspladser, siger Bo Stærmose, bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079