23948sdkhjf

Thorn ind på Århus Akademi

Nybyggeri og renovering på Århus Akademi har givet plads til ny belysning med en høj virkningsgrad kombineret med effektiv lysstyring.
På den baggrund kan skolen nu se frem til markante energibesparelser på op til 70 procent. Samtidig har skolen mulighed for at tilpasse lyset til skiftende undervisningsformer og stigende brug af computere.

Bag den energieffektive løsning på Århus Akademi står belysningsleverandøren Thorn, der i løbet af efteråret 2011 har leveret 180 eksemplarer af virksomhedens nye loftsarmatur, Menlo3, i forbindelse med både nybyggeri og renovering på skolen. Armaturet er kendetegnet ved en meget høj virkningsgrad, der både giver mere lys og en væsentlig energibesparelse.

- Alene armaturets virkningsgrad på over 80 procent resulterer i 30 procent mere lys sammen-lignet med skolens eksisterende løsning. Dertil kommer en væsentlig lavere wattage, der sam-men med effektiv lysstyring kan give Århus Akademi en energibesparelse til belysning på op mod 70 procent, forklarer belysningskonsulent Christoffer Havgaard fra Thorn.

Fleksibilitet til moderne undervisning
Netop hensynet til energiforbruget spillede en væsentlig rolle for Århus Akademis valg af belysningsløsning til skolens nybyggeri, der har status som en såkaldt 0-energi bygning. Derfor er belysningen udstyret med dagslysstyring og bevægelsesfølere i lokalerne samt manuel styring, der gør det muligt at indstille lyset efter forskellige behov. For mens et højt lysudbytte kan være med til at hæve energiniveauet og engagementet hos eleverne i den almindelige undervisning, kan der i arbejde med computere være behov for at dæmpe lyset.

- Armaturet giver en rigtig god arbejdsbelysning, og derfor har vi også valgt at installere armaturerne i gangarealerne, der fungerer som arbejdsrum. Kombineret med lysstyringen er der samtidig tale om en fleksibel løsning, som imødekommer de skiftende undervisningssituationer og brug af elektronisk udstyr, forklarer pedel Henrik Deichmann Nielsen fra Århus Akademi.

Sparer energi og skaber sammenhæng
Af hensyn til både energibesparelser og for at sikre visuel og arkitektonisk sammenhæng mel-lem skolens bygninger har Århus Akademi valgt at kopiere belysningsløsningen fra nybyggeriet i forbindelse med en renovering af eksisterende lokaler.

- I de eksisterende lokaler har vi foretaget en én-til-én udskiftning af armaturerne, hvilket gør det nemt at sammenligne forskellene. I den del af skolen har vi derfor også direkte kunnet sammenligne energiforbruget nu i forhold til tidligere, og vi har allerede konstateret en besparel-se på mere end 50 procent, fortæller Henrik Deichmann Nielsen.

I sommerhalvåret forventer Thorn og Århus Akademi, at besparelserne nærmer sig de bereg-nede 70 procent, når dagslysstyring automatisk sørger for at slukke eller dæmpe lyset i lokaler-ne, så snart der ikke er behov for kunstig belysning. Både i renoverings- og tilbygningsprojektet har Århus Akademi valgt Thorns egen enkle lysstyring, Sensa Day.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078