23948sdkhjf

Se videoen: Force Technology var med da MX3D 3D-printede en bro i Holland

Red Light District i Amsterdam er fyldt med broer, men snart får bydelen en ny, som skiller sig markant ud fra de andre. Broen er 3D-printet og udstyret med et stort sensornetværk, som samler informationer om bl.a. belastning, rotation, vibrationer, forskydninger, luftkvalitet og temperaturer.

Det er den hollandske startup-virksomhed MX3D, der har 3D-printet broen, og danske Force Technology har været med til at designe og installere sensornetværket.

- Det er et spændende projekt at være involveret i – både fordi konstruktionen af broen er unik, og fordi broen samtidig er et levende laboratorium for forskere og ingeniører, siger Eric Putnam, der er afdelingsleder i Force Technology i en pressemeddelelse.

Levende computermodel

De mange data, der indsamles via sensornetværket, vil blive brugt som input til en 'digital tvilling' af broen - en levende computermodel, der afspejler den fysiske bro - som giver ingeniører og forskere mulighed for at følge med i broens sundhed og overvåge, hvordan den ændres i løbet af dens levetid.

Data vil også give mulighed for at "lære" broen at forstå, hvad der sker på den, hvor mange mennesker der krydser den, og hvor hurtigt.

- Det er ikke bare en bro, der står og passer sig selv, som så mange andre broer. Vores sensornetværk er med til at gøre den ”intelligent”, så den kan fortolke sit miljø og de påvirkninger, den udsættes for. Det vil give værdifuld indsigt i, hvordan vi kan forbedre 3D-printede metalliske strukturer og gøre fremtidens storbyer mere teknologisk sikre, effektive og datadrevne, siger Eric Putnam.

Det er bl.a. forskere fra Alan Turing Institute, Storbritanniens nationale institut for datavidenskab og kunstig intelligens, der skal analysere de indsamlede data.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063