23948sdkhjf

Energibesparelser kan nedbringe sygefraværet

Ny undersøgelse viser, at der er en sammenhæng mellem virksomheders fokus på energibesparelser og på antallet af medarbejdernes sygedage.
Når danske virksomheder igangsætter energieffektiviserende tiltag i deres lokaler og bygninger, er én af gevinsterne, ud over de økonomiske besparelser, et lavere sygefravær blandt de ansatte.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af energispecialisten Schneider Electric blandt 115 danske virksomheder.

Således angiver 29 procent af de danske virksomheder, at energieffektiviseringer og -renoveringer har nedbragt eller forventer at nedbringe sygefraværet blandt de ansatte.

Flere sidegevinster
- Rigtig mange virksomheder har dårligt indeklima, og det har betydning for medarbejdernes trivsel og helbred. Der er desuden en risiko for, at ensidige energibesparelser kommer til at ske på bekostning af medarbejdernes produktivitet og sundhed. Det er lettest at spare på energien ved at slukke for varme og ventilation. Men så er det jo ikke rart at være i bygningerne længere, siger Lars Gunnarsen, professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Aalborg Universitet.

Han fortsætter:

- Den grundlæggende afvejning af energiforbrug, investeringer og hensynet til indeklimaet er uhyre vigtig. Hensynet til medarbejderne må nødvendigvis have højeste prioritet. Det tyder godt for de kommende energieffektiviseringer, at undersøgelsen viser, at det i mange tilfælde kan gennemføres samtidigt med, at kvaliteten af indeklimaet forbedres. Undersøgelsens resultater tyder desuden på, at det kan være en god investering at kigge virksomhedens tekniske anlæg og bygningens tilstand grundigt efter i sømmene og se, hvor der kan forbedres. Der er tydeligvis flere sidegevinster, hvis det bliver gjort rigtigt.

Og det er ikke kun i Danmark, at man har oplevet lavere sygefravær som følge af energibesparelser. En amerikansk undersøgelse foretaget af University of San Diego og ejendomsmægleren CB Richard Ellis Group tilbage i 2009 viser ligeledes, at energieffektivisering kan give færre sygedage.

I gennemsnit blev sygedagene i virksomheder, der havde til huse i grønne bygninger nedbragt med tre dage årligt, sammenlignet med andre virksomheder, hvor der ikke var fokus på energibesparelser.

Energibesparelser giver øget produktivitet
Udover lavere sygefravær blandt de ansatte oplever virksomhederne øget produktivitet som et resultat af energieffektiviserende tiltag. Undersøgelsen viser, at 25 procent af de danske virksomheder har oplevet højere produktivitet på arbejdspladsen som følge af tiltagene. På længere sigt kan der således også være en direkte økonomisk gevinst ved at energirenovere virksomhedens bygninger.

Den amerikanske undersøgelse understøtter ligeledes den danske. Her angiver hele 55 procent af de adspurgte virksomheder, at medarbejdernes produktivitet er blevet forbedret.

- I USA har flere studier vist, at selv simple energiforbedringer og optimering af de tekniske anlæg og deres styring, på lang sigt kan forbedre økonomien og skabe flere arbejdspladser. Den danske undersøgelse indikerer, at dette også er muligt i Danmark. Dette vil imidlertid kræve, at langt flere virksomheder sætter øget fokus på indeklima og arbejdsmiljø. Hvis virksomhederne før igangsætningen af energirenoveringen sikrer sig at få en realistisk fremskrivning af energibesparelserne målt i forhold til investeringen, vil energirenovering i min optik være den mindst risikable vej til at opnå en varig forbedring af driftsøkonomien, siger Jeppe Rasmussen, der Vice President i Schneider Electric Buildings Business.

Fakta: Om undersøgelsen
Wilke står bag undersøgelsen, som er gennemført i 2011 blandt virksomheder inden for alle brancher. Undersøgelsen er gennemført via 115 interviews. Heraf er 67 gennemført med virksomheder med 100-500 ansatte og 48 med virksomheder med over 500 ansatte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062