23948sdkhjf

Politianmeldt direktør: - Jeg er helt i chok over det her

Direktør Marlene Olsen er stadig helt rundtosset over den store medieomtale, der ramte hendes virksomhed Air-Tech i forrige uge.

Medieomtalen kom, da Forbrugerombudsmanden onsdag den 29. marts udsendte en pressemeddelelse, hvor man fortalte, at Air-Tech ApS var blevet meldt til politiet for at have overtrådt markedsføringsloven.

Marlene Olsen kunne også læse om politianmeldelsen på forsiden af et af landets mest læste nyhedssites, eb.dk.

- Jeg har jo været i dialog med Forbrugerombudsmanden i en længere periode. Og de havde fortalt mig, at de ville melde min virksomhed til politiet, siger Marlene Olsen til Electronic Supply.

- Men jeg er i chok over, at de sender en pressemeddelelse ud om det, og at det får så meget omtale. Jeg føler, at de gør det for at skade min virksomhed bevidst, siger Marlene Olsen.

Hos Forbrugerombudsmanden oplyser man dog, at det er almindelig praksis at udsende pressemeddelelser om styrelsens afgørelser, da man ifølge lovgrundlaget har oplysningspligt.

Men den store medieomtale har dog fået konsekvenser for Air-Tech.

Politianmeldelsen:

 • Forbrugerombudsmanden har modtaget flere klager over virksomhedens markedsføring og har derfor bedt AIR-TECH.dk ApS om at dokumentere sine påstande fra annoncen og hjemmesiden om produktet MAC500s.
 • Virksomheden har sendt  dokumentation for produktet til Forbrugerombudsmanden.
 • Miljøstyrelsen har bistået Forbrugerombudsmanden med at vurdere dokumentationen, som ifølge styrelsen ikke er tilstrækkelig til at underbygge markedsføringen.
 • Forbrugerombudsmanden har vurderet, at det var vildledende, da AIR-TECH.dk ApS annoncerede med, at virksomhedens produkt, luftrenseren MAC500s, kunne begrænse smitte med corona-virus.
 • Forbrugerombudsmanden har derfor anmeldt virksomheden til politiet for at have overtrådt markedsføringsloven.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

- Jeg får mails fra kunder og samarbejdspartnere, der aflyser ordrer, da de ikke vil associeres med en politianmeldt virksomhed, siger Marlene Olsen.

Electronic Supply har fået indsigt i en mail til Air-Tech, hvor en kunde afbryder samarbejdet og afbestiller 62 luftrensere med direkte henvisning til medieomtalen og politianmeldelsen.

- Det var en fejl

Sagen, hvor Air-Tech nu er politianmeldt, handler om annoncetillægget "Sundhed og Helse”, der udkom sammen med Politiken i marts 2020, hvor corona-pandemien netop var brudt ud i Danmark.

I tillægget havde Air-Tech, som mange gange før, købt plads til en speciel annonce-artikel om den luftrenser, som Marlene Olsen har forhandlet siden 1997.

Overskriften over billedet af Marlene Olsen, der står med luftrenseren MAC500s i hænderne, lød:

"Dansk produkt fjerner corona-virus fra luft og overflader".

Det er sket en fejl i forbindelse med annoncen. For det kan den maskine ikke gøre alene. Der findes større løsninger, der kan. Så jeg anerkender, at sådan som annoncen ser ud, er en fejl, siger Marlene Olsen.

Frygter ny shitstorm

Da TV-programmet Kontant rullede over skærmen i slutningen af 2020 blev Marlene Olsen og Air-tech pludselig landskendte.

Under titlen: "Corona Købmænd: Tvivlsomme produkter skaber falsk tryghed" er annoncen fra Politiken-tillægget med som et eksempel på netop det.

LOVGRUNDLAGET:

Markedsføringslovens § 5 har følgende ordlyd:

 • § 5. En erhvervsdrivendes handelspraksis må ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.
  Stk. 2. Vildledning efter stk. 1 kan relatere sig til et eller flere af følgende elementer:
  1) Produktets eksistens eller art,
  2) de væsentligste egenskaber ved produktet,
  […]”
 • Overtrædelse af bestemmelserne i §5 straffes med bøde, medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning.

Kilde: Retsinformation

I programmet sender Kontant et eksemplar af MAC500s til test hos DTU, og her er konklusionen, at ventilatoren og UV-C-pæren er alt for lille til at rense et rum for bakterier og vira. Og altså dermed også coronavirus.

Efterfølgende modtog Forbrugerombudsmanden i marts 2020 tre klager over Air-Techs markedsføring, og styrelsen valgte at åbne en sag.

I den mellemliggende periode har Forbrugerombudsmanden og Marlene Olsen diskuteret dokumentationen og forskellige tests af MAC500s, hvilket til slut førte til politianmeldelsen.

- Det er rigtigt, at der ikke er dækning for det, der står i overskriften på annoncen, for her ligner det, at jeg kun taler om MAC500s. Men det betyder jo ikke, at vores produkter slet ikke virker, siger Marlene Olsen.

Forbrugerombudsmanden oplyser over for Elecronic Supply, at man udelukkende har taget stilling til de påstande, der fremkom i annoncen, samt på virksomhedens hjemmeside på daværende tidspunkt.

Marlene Olsen frygter, at der nu sker det samme, som der skete efter Kontant-programmet rullede over skærmen i 2020.

- Jeg havde jo aldrig prøvet at være i en shitstorm før, men jeg siger dig, at det var hårdt. Folk var virkelig hårde på de sociale medier. Det var så endelig ved at være stilnet af, og så kommer det her. Det er næsten ikke til at overskue, hvis det skal starte forfra, siger Marlene Olsen.

Ifølge Forbrugerombudsmanden vil en virksomhed, der overtræder markedsføringsloven, blive straffet med en bøde, der fastsættes ud fra en konkret vurdering af, hvilken fortjeneste, der er kommet ud af den vildledende markedsføring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094