23948sdkhjf

Leder af elektronik-institut opnår stor hæder

Syddansk Universitet har udnævnt institutleder Thomas Ebel til professor inden for området Advanced Capacitor Technologies.

Der er tale om et foreløbigt akademisk højdepunkt på en karriere, der så sin spæde begyndelse, da Thomas Ebels far købte ham et kemisæt. Den dengang 12-årige Thomas Ebel kastede sig hovedkulds ud i alskens eksperimenter i en sådan grad, at hans far måtte lave et ekstra rum, hvor unge Ebel kunne lave forsøg med syrer, baser, elektrolyse og meget, meget mere. Det var Thomas Ebels første laboratorium.

 I dag har den 56-årige adskillige laboratorier.

Som leder af Center for industriel elektronik (CIE) er Ebel ansvarlig for den 3200 kvadratmeter store CIE-bygning. Bygningen er spækket med højteknologiske laboratorier og projektlokaler; til gavn for undervisning, forskning og industrielt samarbejde.

Fra byggegrund til højteknologisk fyrtårn

Da Thomas Ebel i d. 28. april 2018 blev valgt til at stå i spidsen for CIE, bestod centret ikke af andet end en byggegrund med kæmpe maskiner og konstruktionsarbejdere og en vision om et stærkt og forpligtende samarbejde mellem industrien og universitetet om uddannelser og udvikling baseret på forskning af højeste kvalitet. En mark og en idé, kort sagt.

I dag troner CIE-bygningen fire etager høj, og visionen er gjort til virkelighed. Bygningen indeholder flere laboratorier og det ypperste udstyr inden for effektelektronik. Centrets 21 forskere vinder priser, og de første ingeniørstuderende har fuldendt deres uddannelse. Samtidig er der opbygget et succesfuldt samarbejde med industrien. En imponerende bedrift. Og naturligvis en bedrift, som gør Ebel stolt.

- Vi begyndte fra scratch, men i kraft af en kæmpe holdpræstation har vi formået at opbygge alt dette på utrolig kort tid, siger Thomas Ebel.

Han fortæller videre, at han er særlig stolt af, at alt går som planlagt. At de linjer, som blev udstukket, bliver fulgt. Hvis ikke til punkt og prikke, så meget tæt på i forhold til vækst, ansættelser og indtægter med mere. Men der har også været udfordringer?

- At få etableret det tætte industrisamarbejde, vi nu har. Det krævede en enorm indsats at få den første ordre i hus. Da vi først fik foden i døren, så fulgte succesfulde projekter og glade kunder. Det var hårdt arbejde at nå dertil. Men vi gjorde det. Og nu oplever vi en sneboldeffekt, hvor kunder og kontrakter fosser ind. Vi har formået at skabe troværdighed. Virksomhederne stoler på os. Det gør mig stolt på CIE’s vegne.

Vigtig rolle

CIE på Syddansk Universitet er en vigtig spiller inden for energieffektive teknologier og en brik i bekæmpelsen af global opvarmning. En CO2-neutral fremtid kræver nemlig, at produktionen, distributionen og brugen af vedvarende energi bliver endnu mere effektiv. Til det formål er der to løsninger: At producere mere grøn energi og at undgå spild i transport og omformning af energi. Begge løsninger kræver ny elektronik.

- Effektelektronik er en megatrend, som er med til at forme vor fremtid og som er helt essentiel i bestræbelserne på at nå verdens klimamål og bekæmpe global opvarmning, siger Thomas Ebel.

Han fortæller videre, at det er en stor ære at være med til at accelerere den grønne omstilling. CIE hjælper således store bilproducenter med at forbedre batterier og komponenter i elektriske biler. Centrets forskere er på internationalt topniveau inden for udviklingen af fremtidens kondesatorer, convertere, drivere og har også fingeren på pulsen, når det kommer til Power-To-X.

- Og det er ikke kun vore forskere, som gør en forskel. For mig har det været et personligt highlight at undervise videns hungrende og topmotiverede ingeniørstuderende. Unge mennesker, som er kommende ingeniører, der drager ud i verden og hjælper, lyder det fra Thomas Ebel.

I anledning af udnævnelsen som professor holdes der fredag 16. september en reception på SDU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.641