23948sdkhjf

NASA giver DTU pris for instrumenter til Jupiter-mission

DTU Space modtog fredag en pris fra det amerikanske rumforskningsagentur NASA for sin deltagelse i Juno-missionen, der når Jupiter i 2016.
DTU Space modtog en ”Achievement Award” fra NASA for sit arbejde med udviklingen af forsknings- og navigationsinstrumenter til rumsonden Juno, der ankommer til Jupiter i 2016. Prisen gives specifikt til et af missionens vigtigste eksperimenter, den såkaldte magnetometer-platform, og dermed også til DTU Space, der har leveret centrale instrumenter til missionen.

Prisen overrækkes fredag af en af NASA’s højst rangerende forskere, Dr. John E. Connerney fra Goddard Space Flight Center. Dr. Connerney er Deputy Principal Investigator - dvs. næstkommanderende på den 1,1 mia. dollar dyre Juno-mission. Han siger om prisen til DTU Space:

- Med prisen anerkender NASA de vigtige bidrag fra vores danske kolleger til det fælles NASA Goddard/DTU-team. Holdet har bygget udstyr til det mest effektive magnetometer-eksperiment, som nogensinde har været på mission til solsystemets yderste grænser. Det har været en stor oplevelse at samarbejde med DTU over de seneste mange år, og jeg er sikker på, at der venter os mange videnskabelige opdagelser forude – både under selve rejsen til Jupiter og under den et år lange kortlægning af Jupiter, siger John E. Connerney.

Prisen blev modtaget af professor og afdelingschef i DTU Spaces instrumentafdeling John L. Jørgensen og andre centrale DTU-medarbejdere i projektet. Det skete ved en reception på DTU fredag 28. september.

- Jeg har ikke kendskab til at Danmark før har leveret så centralt udstyr til en så højt profileret mission hos NASA. Denne mission kommer i historiebøgerne, hvis vi blot når halvdelen af det, vi har planlagt, siger John L. Jørgensen.

Rumsonden Juno blev opsendt fra Cape Canaveral fredag den 5. august 2011 med kurs mod Jupiter. DTU-instrumenternes funktion er at bestemme rumsondens instrumenters orientering under de målinger, sonden skal gennemføre.

Efter fem års rejse vil Juno i 2016 nå frem til Jupiter, hvor den går i kredsløb om planeten i cirka et år. I løbet af den tid vil rumsonden nå 33 gange rundt om planeten, imens den blandt andet måler magnet- og tyngdefeltet, udforsker vejrsystemerne og bestemmer atmosfærens indhold af blandt andet vand - alt sammen viden, der kan fremme forståelsen af solsystemets dannelse og tidlige udvikling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095