23948sdkhjf

Ung forsker vinder million-pris for banebrydende batteri-forskning

Mandag modtog fem forskere den eftertragtede EliteForsk-pris uddelt af Uddannelses- og Forskningsministeriet, og en af dem er 39-årige Dorthe B. Ravnsbæk, der har forsket i mulighederne for at erstatte lithium med natrium i batterier.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Dorthe B. Ravnsbæk er en af fem yngre forskere, der har modtaget prisen, som indebærer 1 million kroner til videre forskningsaktiviteter samt 200.000 kroner som personlig hæderspris.

I begrundelsen for valget af Dorthe B. Ravnsbæk som en af prismodtagerne lyder det, at hendes forskning kan være afgørende for fremtidens grønne omstilling.

"Dorthe B. Ravnsbæk har blandt andet fundet ud af, at batterier, der i dag laves på den knappe ressource litium, også kan fungere på natrium, der er et mere bæredygtigt materiale. Et banebrydende forskningsresultat, som kan betyde, at der kan produceres batterier tilsvarende efterspørgslen, så verden kan komme i mål med den grønne omstilling", lyder det i begrundelsen.

Dorthe B. Ravnsbæk er lykkedes med undersøgelser af, hvordan strukturel orden og uorden påvirker batteriers egenskaber. Her har hun fundet frem til, at materialer som natrium og magnesium er brugbare, selvom de tidligere var dømt ude grundet deres mangel på orden.

Det kan blive en nøglesten i fremtidens batteri-produktion, fordi lithium, som er det primære materiale til batterier i dag, er blevet en mangelvare.

- Tidligere blev strukturel uorden opfattet som skadeligt i batterimaterialer, da man mente, det begrænsede batteriets evner til at levere strøm. Det er ikke nødvendigvis sandt, og med de nye metoder, vi benytter, kan vi se, hvornår uorden er godt, og hvornår det er skadeligt. Det udvider paletten af materialer, som vi kan anvende i batterier, og giver dermed bedre mulighed for at udvikle bæredygtige batterier, sagde Dorthe B. Ravnsbæk i forbindelse med sin indstilling til prisen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079