23948sdkhjf

Danskere elsker industrien

Flere danskere er blevet klar over, at fremstillingsindustrien står for den største andel af dansk eksport. Og flere tillægger produktion i Danmark afgørende betydning for dansk økonomi.
Flere og flere danskere får øjnene op for fremstillingsindustriens store betydning for samfundsøkonomien. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Epinion, der er foretaget for (PA) Provinsindustriens Arbejdsgiverforening i DI.

Bemærkelsesværdigt mange skiftede syn
Fra 5. januar til 1. oktober 2012 skiftede bemærkelsesværdigt mange af de 1.513 repræsentativt udvalgte danskere, som deltog i undersøgelsen, nemlig syn på fremstillingsindustriens rolle og betydning for dansk økonomi.

I januar mente 32 procent, at ”produktion” stod for den største del af dansk eksport. Nu er 37 procent overbevist om dette faktum. At flere og flere danskere får øjnene op for betydningen af den ubetinget største eksportsektor herhjemme ses også af, at der er blevet flere, der mener, at sektoren har fået ”afgørende betydning for dansk økonomi”. Et ryk på 10 procent point fra  til 30 procent.

Glad for tallene
Formanden for PA, Bo Stærmose, der til daglig er administrerende direktør i Juliana A/S, er glad for tallene.

– De fortæller, at folks holdninger har flyttet sig, siger han. Når det alligevel ikke er alle, der eksempelvis ved, at sektoren er den største eksportør, venter der en formidlingsopgave.

Unge bør kende sektoren
– Det er især vigtigt, at unge kender sektorens betydning. For hvis ikke, der er en positiv holdning til fremstillingsindustrien, bliver det svært at rekruttere de gode hoveder til sektoren, siger Bo Stærmose.

PA har tidligere på året kørt en landsdækkende annoncekampagne på tv og i aviser, der fortalte, at vejen til dansk velstand går via en højteknologisk dansk fremstillingsindustri.

Kampagne med effekt
Undersøgelsen fra Epinion viser da også, at der er kommet flere til, som mener, at specielt ”højteknologisk produktion” har fået større betydning for økonomien. Der er derfor noget, der tyder på, at kampagnen har haft en effekt. Og ikke bare overfor den brede offentlighed.

– Kampagnen har også haft stor betydning internt. Mange af vores medlemsvirksomheder har meldt tilbage, at deres medarbejdere simpelthen er blevet mere stolte af at være i en produktionsvirksomhed, fortæller Bo Stærmose.

Tre grunde til fremstilling
I DI ser erhvervsøkonomisk chef Kent Damsgaard ligeledes undersøgelsen som et vidnesbyrd om, hvorfor det er vigtigt at have politisk fokus på sektoren.

– Fremstillingsindustrien er helt afgørende for dansk økonomi af flere grunde. For det første står den for en meget stor del af eksporten, der på betalingsbalancen finansierer danskernes import af forbrugsvarer som biler, telefoner og tøj. For det andet står fremstillingsindustrien for en stor del af forskning og udviklingsaktiviteten i Danmark. Og for det tredje bidrager fremstillingsindustrien med arbejdspladser i alle egne af landet, siger han.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109