23948sdkhjf

Dansk teknologi til øjenstyring af mobiltelefoner

Om få år vil øjenstyrede telefoner og tablets være på markedet. Iværksættervirksomheden The Eye Tribe står i spidsen for et projekt, der skal gøre øjenstyring til hvermandseje.
Forestil dig, at du kunne låse din mobiltelefon op uden at indtaste pinkode, men bare ved at kigge på den. Og tænk hvis din iPad automatisk kunne bladre til næste side, fordi den vidste, hvornår du havde læst siden færdig. Og hvad hvis du kunne spille et spil med øjnene? Alt sammen kan faktisk lade sig gøre.

Det sker med et lille kamera, som kan aflæse, hvor du kigger hen. Princippet er ikke nyt, men bruges i dag kun til dyre specialiserede apparater, fx til handikappede. Med den lille iværksættervirksomhed The Eye Tribe’s teknologi vil øjenstyring snart kunne indbygges som standard på de fleste smartphones. Det kan revolutionere brugen af smartphones på samme måde, som touch-screens gjorde det for få år siden.

Banebrydende teknologi
Udviklingen går stærkt, og det kan meget vel blive danske virksomheder, der får det kommercielle gennembrud. En sammenslutning af danske virksomheder og universiteter har nu fået Højteknologifondens midler i ryggen og kan dermed få det afgørende boost fremad. The Eye Tribe’s administrerende direktør Sune Alstrup Johansen siger:

- Vi har en banebrydende teknologi, som på sigt kan blive standard for mobiltelefoner. Vækstpotentialet er gigantisk, og vi har lige nu et helt unikt udgangspunkt. Vi kan med det her projekt opbygge et solidt udviklingsteam her i København, hvor vi er tæt på forskningsgrupperne fra IT-Universitetet og DTU. Vi kan få adgang til meget højt kvalificeret arbejdskraft.

Virksomheden har allerede et tæt samarbejde med forskningsmiljøerne, som er begejstrede over støtten. John Paulin Hansen fra IT-Universitetet i København udtaler:

- IT-Universitetet har i over 10 år været blandt verdens førende udviklere af øjenstyring til handicappede. Samarbejdet her er en fantastisk mulighed for at bringe denne teknologi ud til et bredt marked og gøre den så billig, at alle handicappede kan få råd til den.

Også spilindustrien ser vækstpotentiale i teknologien. Mikkel Lucas Overby fra Serious Games Interactive siger:

- Det, at vi nu er i stand til at spille spil ved brug af øjnene, er fascinerende og åbner for et utal af nye, spændende muligheder både for nye brugere og nye spiloplevelser. Vi ser meget frem til at udforske disse muligheder gennem dette nye forskningssamarbejde.

Projektet har et samlet budget på 25 mio. kr. hvoraf Højteknologifondens investering er på 13 mio. kr. Udover The Eye Tribe, IT-Universitetet, DTU Informatik og Serious Games Interactive deltager også Lego Systems i projektet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094