23948sdkhjf

Varmepumpe: hvad skal den bruges til?

Et sommerhus er et sted, hvor vi samles for at hygge i perioder af året. Det er for at få et afbræk fra den travle hverdag.

Lige netop i sommerhuset er en luft til luft-varmepumpe perfekt, da det er den billigste type varmepumpe, og desuden ser vi ofte, at sommerhuse ikke har vandbaseret varme som gulvvarme eller radiatorer.

I stedet bliver det meste varme i sommerhuse lavet på el, og dette kan være en dyr fornøjelse. Her kommer en luft til luft-varmepumpe derfor ind i billedet, som selvfølgelig også kan bruges til et helårshus. 

Fra luft til luft 
Kort og godt kan en luft til luft varmepumpe trække varmeenergi udefra ind i huset, og i denne proces gøre det til opvarmende luft indenfor. Forestiller du dig et typisk airconditionanlæg, får du en god fornemmelse af, hvordan en luft til luft-varmepumpe ser ud, og hvordan den fungerer. Ligesom med et anlæg til aircondition får du derfor en varmepumpe i to dele: en udedel og en del til indenfor. Delen til udenfor henter varmen fra luften. Delen, som du har indenfor, ligner et airconditionanlæg, og skal derfor monteres på en væg, hvorfra der kan blæses varm luft ud i rummet. Derfor er det en god idé at placere anlægget et sted, hvor den nemt kan sprede varme ud i store dele af huset.

Kigger vi på det tekniske, fungerer det sådan, at maskinen udenfor bliver forbundet med maskinen udenfor via rør med kølegas. I maskinen udenfor fordamper denne kølergas og bliver dermed kondenseret til en væske i maskinen indenfor. Denne væske er det, der afgiver varme. Mellem ude- og indedelen er der en kompressor, som lader hele denne proces ske. Denne kompressor bruger almindelig strøm. 

Til sommerhusejeren
Som tidligere beskrevet anbefales en luft til luft-varmepumpe til sommerhuse. Det gør den, da den skaber luftcirkulation i huset, som varmer huset. Desuden kræver den ikke, at din hus eller sommerhus har radiatorer. Sammenligner du desuden denne type varmepumpe med de andre typer varmepumper, er denne luft til luft-varmepumpe også billigst. Dog får du mere effektive varmepumper, hvis det er en luft til vand-varmepumpe eller en til jordvarme, begge som også leverer varmt brugsvand.

Maskinen til luft til luftvarme skal sprede varme i det største rum i huset. Dette er ofte en stue eller køkkenalrum, hvor vi også bruger det meste af vores tid. I denne sammenhæng er det vigtigt at vide, at det er svært at få spredt varmen til de andre rum i huset, hvor det derfor kan være en god idé at eje nogle elradiatorer også eller nogle blæsere til at sprede varmen.

Desuden skal det understreges, at din luft til luft-varmepumpe ikke kan bidrage med varmt vand til dine haner. Her skal du derfor stadig bruge almindelig el til opvarmning af brugsvand. En stor fordel ved sådan en varmepumpe er til gengæld, at mange af dem også fungerer som almindelig aircondition. Dermed kan du også bruge den til at afkøle rummet, hvilket nemt kan blive en nødvendighed i sommerhuset om sommeren. 

Send til en kollega

0.047