23948sdkhjf

Stort Apple-potentiale for Aarhus Universitet

Interesseoverlap giver samarbejdsmuligheder for Apple og Aarhus Universitet, når it-giganten etablerer nyt datacenter for 6,3 mia. kr. i Foulum nær Viborg.
Computergiganten Apple afslørede mandag formiddag, at selskabet bruger 6,3 mia. kr. på et nyt datacenter i Tjele tæt på Forskningscenter Foulum. Og den beslutning hilser Aarhus Universitet meget velkommen.

Læs også: Apple investerer milliarder i Viborg

Dekan for Science and Technology, Niels Chr. Nielsen, fortæller til Electronic Supply, at Aarhus Universitet har kendt til forhandlingerne om det store projekt ved Foulum i to-tre år, og at der har været flere møder og en positiv dialog med Viborg Kommune, Bygningsstyrelsen og Invest in Denmark. At det er Apple, det drejer sig om, fik man dog ligesom alle andre først at vide, da det blev afsløret mandag formiddag.

Boost til forskning og grøn energi
Aarhus Universitet har derfor heller ikke haft mulighed for at indgå konkrete samarbejdsaftaler med virksomheden. Men det vil man komme efter. Nu er det planen at gå i dialog med Apple om at få samarbejdsaftaler i stand. Niels Chr. Nielsen ser en række oplagte samarbejdsmuligheder inden for blandt andet grøn energi og datalogi.

- Der er et stort interesseoverlap mellem Apple og Aarhus Universitet. Der er potentiale for et givtigt samarbejde omkring datalogi. Både med hensyn til forskning og for de studerendes muligheder, siger Niels Chr. Nielsen og fremhæver datasikkerhed og big data o.l. som potentielle emner.

Også Forskningscenter Foulums grønne ekspertise kommer i spil i forbindelse med Apples ambitioner om datacentrets grønne profil.

Planen er, at datacentretes overskudsvarme skal indgå i fjernvarmenettet. Men da kølevandet, som opsamler varmen fra centret, ikke er varmt nok til at indgå i fjernvarmenettet, skal temperaturen boostes, før det kommer ud i fjernvarmenettet. Her kan Forskningscenter Foulums store viden om biogas - centret har verdens største biogasanlæg til forskningsformål - komme i spil, forklarer Niels Chr. Nielsen.

Globalt brand løfter regionen
- Vi får verdens stærkeste brand her i området. Det giver både muligheder for byen og hele regionen at få Apple placeret ved Viborg. Også for Forskningscenter Foulum, de rfår Apple som nabo, er det ekstremt spændende. Det kan løfte hele området, vurderer Niels Chr. Nielsen.

De samme toner lyder der fra rektor Brian Bech Nielsen, som forventer, at det vil styrke det internationale samarbejde og arbejdsmarked, og gøre det lettere for udenlandske og danske familier at etablere sig i området. Endelig vil virksomhedens behov for at tiltrække højtuddannede medarbejdere have en positiv indflydelse på Aarhus Universitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109