23948sdkhjf

IoT-firma har vokseværk i Aarhus

Teknologi til at optimere byggeri af vindmølleparker har givet aarhusianske Claviate vokseværk

De har udviklet en teknologi, som kan optimere byggeriet af vindmølleparker, som der er rift om at få fingrene i.

Derfor ser aarhusianske Claviate særdeles lyst på fremtiden for firmaet, der på to år er vokset fra fire til 20 ansatte og netop har åbnet kontor i Taiwan.

- Jeg forventer, at vi firedobler omsætningen over de næste to til tre år. Vi oplever stor interesse fra både vindmølleproducenter og vindpark-udviklere. Vi har allerede flere projekter i gang med Siemens Gamesa og oplever også interesse fra andre store spillere i vindindustrien. Derfor har vi lige åbnet kontor med to ansatte i Taiwan, hvor der er meget aktivitet, så vi kan være helt tæt på vores kunder. Næste skridt bliver nok at åbne kontor i USA, fortæller CEO i Claviate, Kasper Koop Kratmann i en pressemeddelelse.

Claviates teknologi

  • Claviate optimerer den komplicerede proces med opstilling af vindmøller. Teknologien sikrer transparens og giver dermed forbedret overblik og giver optimeret hastighed og økonomi. De anonymiserede data giver mulighed for besparelser både i den aktuelle byggeproces og i den løbende vidensopsamling.
  • Store byggeprojekter som vindmølleparker er notorisk kendt for forsinkelser og budgetoverskridelser. Ved hjælp af kameraer og kunstig intelligens giver Claviates visuelle dataplatform vindmølleproducenter og vindmølleparkudviklere hidtil uset indsigt.
  • Teknologien er baseret på cloud-forbundne, strategisk placerede kameraer og andre sensorer. De registrerer alle trin i konstruktionsprocessen. Specialudviklet Ai-software samler de mange datakilder og sammenholder dem med anden relevant data som vejr og geografi. Heraf skabes et datasæt forankret i billeder. Det kan bruges til fx fremdriftsrapportering i realtime på tværs af kloden. Med Claviates teknologi tager det kun knap tre minutter at afspille en hel arbejdsdag på 18 timer som time lapse video. Samtidig indeholder time lapse videoen stadig relevant information om fremgangen i opsætningen – eller mangel på samme.
  • For at sikre anonymitet har Claviate specialudviklet et neuralt netværk til anonymisering af personer i materialet. Det slører automatisk alle personer i billedet permanent, inden billederne aflæses til videre databehandling. Dermed foregår dokumentationen i fuld overensstemmelse med international GDPR-lovgivning. Fokus er 100 procent på de maskinelle processer og blotlægning af potentiale for betydelig optimering – som ofte er skjult.

Claviate

Sidste år landede Claviate et resultat på 2,2 mio. kr. Vokseværket har desuden betydet, at man er flyttet i større lokaler på Søren Frichs Vej i Aarhus.

Fotos hvert 10. sekund

Claviates software registrerer, behandler og kommunikerer byggeri af vindmøller næsten samtidig med, at det foregår. 

Det foregår ved, at hele byggeforløbet bliver registreret ved hjælp af optagelser fra soldrevne kameraer fra flere vinkler. Hvert 10. sekund sendes fotos direkte til skyen, hvor avanceret software anonymiserer alle mennesker og sammensætter billederne til timelapse-video. Videoen aflæses automatisk ved hjælp af kunstig intelligens og omdannes til data. Dermed registreres alle fremskridt og afvigelser, allerede imens de tonstunge elementer løftes og samles.

Det er en kæmpe fordel i en verden, hvor der kan være langt mellem dem, som har tegnet og planlagt processen og dem, som samler møllen langt ude i naturen, forklarer Kasper Koop Kratman.

"Når kæmpe vindparker som f.eks. Björnberget i Sverige med 60 møller på 120 meter opføres, er byggepladserne meget store med to-tre times kørsel fra den ene ende af sitet til den anden. Den samme skala gælder ude på havet, hvor vind og vejr komplicerer kommunikationen yderligere", lyder det i pressemeddelelsen.

"Sådanne byggerier er normalt præget af forsinkelser, spildtid og uforudsete udfordringer. Men ved hjælp af billeder og kunstig intelligens skaber Claviates teknologi et solidt overblik her og nu over, hvor alle elementer befinder sig, og hvordan konstruktionen forløber. Det databaserede indblik optimerer både den aktuelle byggeproces og planlægning på den lange bane," lyder det videre.

- Claviates mål er at gøre vindkraft billigere. Vores teknologi giver mulighed for at rejse flere møller på kortere tid. Så vi er med til at øge den globale installationskapacitet for vindkraft og styrke den grønne omstilling til vedvarende energi, siger direktøren, der også ser store muligheder for systemet i forhold til andre typer byggeprojekter.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.913