23948sdkhjf

Svejsning af præcisionsdele

Der er en verden til forskel på de grove svejsninger på et skibsskrog og de mikroskopiske sømme, som en lasersvejsning efterlader på de fine emner. Teknologien vinder frem inden for bl.a. medico- og elektronikindustrien.
Det siger næsten sig selv, at f.eks. kirurgiske instrumenter, som består af flere metaldele, skal være utroligt stærke og uden mærkbare spor af en svejseproces.

Men først de senere år har producenter og udviklingsafdelinger inden for f.eks. medicoindustrien, elektronik og finmekanik fået øjnene op for en teknologi, som er velegnet til at svejse små og præcisionskrævende emner sammen – med en svejsesøm, som næsten ikke kan ses med det blotte øje.

Metoden er velegnet til f.eks. kirurgiske instrumenter, høreapparater samt måle- og testapparater.

Lasersvejsning
Teknologien hedder lasersvejsning, og en af de få virksomheder, der behersker den, er Covi Gravure i Herlev, som er underleverandør til mange producenter af finmekaniske produkter.

- Der er utroligt mange muligheder med denne teknik, fortæller administrerende direktør for Covi Gravure, Henrik Hjelmsø, fordi der er så mange fordele i forhold til traditionelle svejsemetoder.

- Selvfølgelig kan vi først og fremmest præcisionssvejse meget små emner med minimal svejsesøm, men med metoden kan vi også komme til, hvor andre ikke kan, f.eks. på vanskeligt tilgængelige flader og runde emner. Lasersvejsning er en meget holdbar metode, for emnet udsættes kun for termisk belastning i meget kort tid, og derfor er der minimal deformation og svækkelse af emnet. Der anvendes ingen tilsætningsmaterialer, og efterbehandling som slibning er ikke nødvendig. Endelig kan lasersvejsning erstatte en lang række manuelle og konventionelle samlingsmetoder.

Præcisionsarbejde
Som navnet antyder, så er Covi Gravure oprindeligt en traditionel gravørvirksomhed – grundlagt i 1963. Men virksomheden har hele tiden fulgt med i den teknologiske udvikling og holdt fokus på kvalitet og præcisionsarbejde.

Midt i 80’erne fik virksomheden af Novo til opgave at gravere logo på deres berømte insulinpenne. Her duer et tryk ikke, for det ville hurtigt blive slidt af. Traditionelt graverer man så ned i materialet, men den enorme opgave krævede ny teknologi.

Løsningen var en lasergraveringsmaskine, hvor den ultratynde laserstråle styres på brøkdele af en millimeter. Covi Gravure var blandt de første på banen med at benytte laserteknologien industrielt. Teknologien har siden vist sin berettigelse og er slået igennem, bl.a. fordi laseren, som brænder ned i emnet, kan lave en permanent mærkning, fleksibelt og hurtigt.

Covi Gravure har siden oparbejdet en alsidig og omfattende viden om laserbearbejdning, og råder i dag over flere Nd-Yag og Co2-lasere til gravering, skæring og svejsning.

Fra laserskæring til mikrosvejsning
Teknikken, maskinerne, nysgerrighed og markedets behov, har udviklet laserteknologien til mere end det.

I dag er der ofte et ønske om at gøre emner og apparater mindre og mere kundetilpassede, hvilket stiller krav til præcision og omstillelighed.

- Vi præcisions-skærer i metalplader og andre materialer, fortæller salgskonsulent i Covi Gravure, Ole Wittenberg.

- Igen utroligt præcist, i meget små emner og med stor fleksibilitet. Vi kan ofte computerstyre hele processen ud fra kundens egne filer. Med vores erfaringer og knowhow med laserskæring begyndte vi så for nogle år siden at undersøge, om teknikken også kunne bruges til svejsning. Og det kan den. Vi har netop anskaffet to ny lasersvejsemaskiner, så vi kan klare både store produktioner og de specialopgaver, som kendetegner f.eks. medicobranchen, siger Ole Wittenberg.

Med laserteknikken kan Covi Gravure i dag både gravere, laserskære i tyndplader og lasersvejse. Herudover kan virksomheden bukke meget små emner, løse mere traditionelle graveringsopgaver samt tilbyde faconætsede metaldele, hvor dette måtte være en fordel.

Kilde: Covi Gravure. http://www.covi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.501