23948sdkhjf

Asetek-stifter efter regnskabs-rutsjebanetur: - Jeg gik ikke så meget i panik sidste år

Mange har måske spærret øjnene op, da aalborgensiske Asetek tidligere på måneden for anden gang i indeværende regnskabsår kunne opjustere forventningerne.

For 2022 var ingen dans på roser for Asetek, der producerer vandkøling til gaming-branchen.

Men i første halvår af 2023 har de for alvor lykkedes med at vende udviklingen, for her formåede Asetek at vokse 28 procent på omsætningen, der landede på 39 millioner dollars, mens driften gik fra et minus på 1,8 millioner dollars til et plus på 5,2 af slagsen.

Ifølge Asetek-stifter og -direktør, André Sloth Eriksen, er fremgangen et udtryk for to ting: At de har fået skåret omkostningerne ned, og at gamingmarkedet er ved at være tilbage til normalen.

- Vores datacenterforretning har aldrig været en god forretning, og det har været gaming-delen, der har skullet betale for den. Så vi endte med at lukke for datacenterforretningen, siger André Sloth Eriksen.

Svære betingelser

Med lukningen af den forretning har Asetek dermed sparet udgifter, der har kunnet mærkes på indtjeningen. Men omsætningsvæksten hænger sammen med et gaming-marked, der er svært at forudse.

For under coronapandemien voksede gamingmarkedet, da mange mennesker af gode grunde opholdt sig indendørs. På samme tid begyndte forsyningskædevanskelighederne at gøre sit indtog, og det fik en stor del af Aseteks kunder til at skrue op for lagerbeholdningerne.

- Da folk kunne komme på græs igen, stoppede markedet lidt op, og mange af vores kunder havde købt store lagre. Så det er en kombination af, at gaming i en periode var mindre attraktivt, og at folk havde købt ind til deres lagre, som de først skulle sælge ud af. Men det er på vej til at normalisere sig, siger André Sloth Eriksen.

Asetek A/S
Regnskabsår 2023 H1 2022 H1
Valuta mio. $ mio. $
Nettoomsætning 39,3 30,8
Bruttofortjeneste 17,6 12,4
Resultat af primær drift 5,2 -1,8
Resultat før skat 4,8 -1,0
Halvårets resultat 3,7 -1,3
Balancestatus 104,3 78,6
Egenkapital 63,0 42,7
Kilde: CVR

Tror på stabilisering i markedet

Normaliseringen i markedet er dog alligevel kommet som lidt af en overraskelse for Asetek, for i begyndelsen af året lød forventningerne på en omsætningsfremgang på 5-15 procent. Det tal hedder efter sidste opjustering 40-45 procent.

Ifølge André Sloth Eriksen er det ikke altid lige let at forudse, hvordan markedet vil udvikle sig.

- En af vores ulemper er, at vi ikke altid ved, hvor meget vores kunder vil sælge. Vi sælger også til vores kunders konkurrenter, så de kan ikke fortælle os, hvor meget de vil sælge. Kunderne har stor fleksibilitet i forhold til at ændre på leverancer, så det er ikke altid let at vurdere på forhånd. Men når summen af regnestykket viser, at det ser bedre ud end forventet, så opjusterer vi, siger André Sloth Eriksen.

Trods det svære 2022 og den umiddelbare fremgang i 2023 forholder stifteren sig dog i ro.

- Jeg gik ikke så meget i panik sidste år, og jeg er ikke helt oppe at flyve nu. Jeg kan egentligt bedst lide det, når det er mere stabilt, siger André Sloth Eriksen, der desuden mener, at eftervirkningerne fra corona mestendels er ovre nu, og markedet vil stabilisere sig.

Ny børs - og gammel børs lidt endnu

Et andet højdepunkt i første halvår af 2023 har været Aseteks børshop.

For 10 år siden blev de noteret på børsen i Oslo af en ret simpel årsag.

- Dengang var der ikke et børsmarked for mindre virksomheder som vores i Danmark, så derfor stod valget mellem Oslo og Stockholm. Men vi har lært i Norge, at mange ser os som "dem fra Danmark", så analytikere og pressen har ikke fulgt os så tæt. Og i Danmark har vi været "dem der er noteret i Norge", siger direktøren.

Derfor var tiden inde til at blive noteret på egne breddegrader, og i maj trådte Asetek ind på Nasdaq Copenhagen-børsen.

- Og når vi var i gang med en kapitalrejsning, så gav det bare mening at gøre det nu, siger André Sloth Eriksen, der ligeledes fortæller, at den nye notering i et EU-land åbner dørene for flere mulige investorer.

Indtil videre er Asetek dog at finde på børsen i både Oslo og København, men det er hovedsageligt en praktisk foranstaltning, der ikke er permanent, lyder det.

- Det er ikke planen, at det skal fortsætte sådan her. Vi har fået godkendelsen til at forlade børsen i Oslo. Lige nu er vi i gang med at opfordre investorerne til at flytte fra Norge til Danmark, og det skal de selvfølgelig have tid til, siger André Sloth Eriksen og uddyber, at afnoteringen i Oslo forventes at være på plads inden året er ovre.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11