23948sdkhjf

Intern besked afslører identitet på fyrede Demant-chefer i whistleblowersag

En intern meddelelse viser, at Demant kappede hovedet af hele den øverste ledelse i guldrandet Demant-selskab i foråret, efter at en advokatundersøgelse afdækkede massive ledelsessvigt

Høreapparatsgiganten Demant har konsekvent afvist at sætte navne på de to ledende medarbejdere i et datterselskab, der sammen med koncerndirektør Arne Boye Nielsen blev afskediget i april 2023 på grund af ledelsessvigt. Nu kan MedWatch løfte sløret for de fyrede chefers navne.

Der er tale om Carsten Kind og Claus Fromm, der som henholdsvis administrerende direktør og produktionsdirektør har udgjort den øverste ledelse i det Middelfart-baserede Interacoustics. Selskabet er den største virksomhed i Demants diagnostik-forretning, som Arne Boye Nielsen frem til sin fratrædelse stod i spidsen for.

”De tre ledere har ikke i tilstrækkelig grad sikret en sund arbejdskultur i Demants forretningsområde Diagnostics, der strækker sig ind i relaterede funktioner i Demant-koncernen, hvilket har medført et usikkert psykisk arbejdsmiljø for nogle medarbejdere,” står der i en meddelelse fra Demant til medarbejderne i Diagnostics i april 2023, som MedWatch er i besiddelse af.

”Konklusionerne kommer i kølvandet på en undersøgelse foretaget af et eksternt advokatfirma for Demants direktion som følge af en whistleblower-sag,” står der videre.

MedWatch har været i kontakt med Demant og spurgt, hvorfor man ikke har kommunikeret mere klart ud om fyringerne, hvilket selskabet ikke har ønsket at kommentere nærmere.

”Det centrale er, at vi med de tre fratrædelser tog konsekvensen af en undersøgelses resultat, og det gav os grundlag for at arbejde videre internt med at skabe og gennemføre forandringer i ledelseskulturen,” skriver kommunikationsdirektør Trine Kromann-Mikkelsen i en mail på vegne af Demant.

Da fyringerne af Arne Boye Nielsen og de to dengang unavngivne chefer blev meldt ud i april 2023, oplyste Demant også offentligt, at det var resultatet af en advokatundersøgelse, som var igangsat på baggrund af en whistleblower-henvendelse.

”Tillid, integritet og respekt er kulturbærende værdier i Demant, og vi har konkluderet, at disse afgørende værdier ikke er blevet forvaltet på tilstrækkelig vis,” lød det dengang i en skriftlig kommentar fra Demants administrerende direktør, Søren Nielsen.

Derudover har det været sparsomt med oplysninger fra Demant om fyringerne og årsagerne hertil. I et interview i maj 2023 ville Søren Nielsen således ikke svare på, om fyringerne handlede om seksuelle krænkelser, racisme, mobning eller en frygtkultur i virksomheden.

- Det handler om arbejdskultur og en ikke tilstrækkelig sund arbejdskultur for alle i alle dele i den diagnostiske forretning. Jeg kan ikke komme med mere, sagde Søren Nielsen dengang til MedWatch.

Mens Claus Fromms navn ikke har været fremme før, er der tidligere blevet spekuleret i, om Carsten Kind var den ene af de to unavngivne chefer, der var blevet fyret. Da han i maj 2023 skrev på Linkedin, at han stoppede hos Interacoustics, ville Demant dog hverken be- eller afkræfte, om der var tale om en fyring relateret til ledelsesproblemerne i Diagnostics.

”Vi har valgt som virksomhed at offentliggøre navnet på Arne Boye Nielsen, fordi vi er forpligtet til det, når der er tale om et direktionsmedlem. Men vi har valgt ikke at give navnene på de to andre, ” skrev Demants kommunikationsdirektør, Trine Kromann-Mikkelsen, i en skriftlig kommentar til MedWatch.

Arne Boye Nielsen har været ansvarlig for Demant Diagnostics siden 1996. Både Claus Fromm og Carsten Kind har siden 2003 været ansat i Interacoustics, som blev opkøbt af Demant-koncernen i 2000. Selskabet laver udstyr og software til diagnostik af høretab.

Carsten Kind kom ifølge sin linkedin-profil til Interacoustics fra en møbelfabrik i Vejen. Han startede sin karriere i hørebranchen først som sælger og regional salgschef, hvorefter han steg i graderne hos Interacoustics gennem 2009 til 2012 og sluttede med over 10 år som topchef og samlet set 20 år i høreselskabet. Han sad også som formand i Dansk Industris bestyrelse for Trekantsområdet - indtil maj 2023, en måned efter fyringen hos Interacoustics.

Claus Fromm arbejdede egentlig i Demant Diagnostics i 20 år, men fungerede som lokal driftchef hos Interacoustics i Middelfart, hvor han refererede til direkte til koncerndirektør Arne Boye Nielsen i Demant Diagnostics frem for administrerende direktør i Interacoustics, Carsten Kind.

Fyringerne skete til trods for, at Interacoustics i syv år i træk har leveret rekordresultater, senest i 2022 hvor en omsætning på 891 mio. kr. blev til 218 mio. kr. på bundlinjen. Virksomheden har godt 450 ansatte globalt, hvoraf 189 af dem er fordelt ud på selskabets to filialer i henholdsvis Middelfart og København.

Selvom Demant Diagnostics mistede sine tre øverste ledere, så betød det ikke, at koncernen havde i sinde at skrue ned for aktiviteterne, fastslog topchef Søren Nielsen i kølvandet på fyringerne.

”Vi oplever allerede nu stor vækst og ser endog meget gode vækstmuligheder fremadrettet,” sagde Søren Nielsen til MedWatch i maj 2023.

Efter fyringerne har Demants finansdirektør René Schneider midlertidigt overtaget ansvaret for Diagnostics-området, mens topchef Søren Nielsen har overtaget forretningsområdet Communications, som Arne Boye Nielsen også var direktør for. Demant har kort inden jul meldt ud, at Villads Thomsen overtager ansvaret hos Interacoustics fra René Schneider til februar.

MedWatch har været i kontakt med Arne Boye Nielsen, Carsten Kind og Claus Fromm. Ingen af dem har ønsket at kommentere fyringerne af dem.

I slutningen af 2023 kunne Interacoustics meddele, at de havde fundet Carsten Kinds afløser i form af Villads Thomsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11