23948sdkhjf

Trods vildt underskud hos robotfirma: - Vi er godt på vej

Blue Ocean Robotics' strategi om markedsføre sin desinfektionsrobot kraftigt i USA ser ud til at virke

Blue Ocean Robotics væltede ud af 2022 med et underskud på ikke mindre end 187 mio. kr. Salget af robotter svigtede for det ambitiøse Odense-firma, som har omkring 150 medarbejdere.

Virksomhedens største sællert, desinfektionsrobotten UVD Robot, som var en stor succes - især til hospitaler - i coronaperioden, solgte slet ikke nok.

Det fik Odense-virksomheden til at lægge en ny strategi i marts 2023 under navnet "Profitable Growth". Der skulle satses på at sælge desinfektionsrobotter direkte til hospitalerne, og der skulle opbygges et salgsteam i såvel USA som i Europa.

I juli 2023 gennemførte Blue Ocean en kapitalforhøjelse på 74 mio. kr for at have noget at stå imod med. Det var de eksisterende investorer, som postede flere penge ind i selskabet.

Ved den lejlighed sagde adm. direktør Janus Pagh: - Vejen mod profitabilitet er nu blevet kortere. Det mål, vi har sat, er at være profitable inden for 12-18 måneder.

Siden har det været småt med nyheder fra virksomheden.

Flere hospitaler køber

Jern & Maskinindustrien har spurgt direktør Claus Risager, hvordan det er gået med den ny strategi. Han er for tiden udsendt netop til USA, hvor Blue Ocean har opbygget en salgsorganisation med 30 ansatte.

- Vi har investeret kraftigt i de kommercielle dele af vores forretning, hvor især salgsteams, serviceteams og marketing er kraftigt udbygget. Og det er især i USA, at udbygningen er foregået, men også i Europa. Der er også sat øget fokus på kvaliteten af vores UVD robotter, der har undergået en betydelig modning over de seneste 3 år

- Vi får flere og flere hospitaler med, og vi får serviceret dem godt. Flere og flere hospitaler køber robotter igen efter det første køb. Det er et vidnesbyrd om, at de finder robotten værdifuld. Så vi er godt på vej, siger Claus Risager.

- I dag bruger vi meget af vores tid og ressourcer på at være til stede i USA, blandt andet på hospitalsmesser. Vi er klar over, at vi har mindre omtale i Danmark. Det, der betyder noget, er, at vi er meget tæt på vores kunder. Jeg synes, at den strategi virker godt. Vi har taget store markedsandele, så jeg er egentlig fortrøstningsfuld, siger han.

Ifølge Claus Risager sidder Blue Ocean på tre fjerdedele af verdensmarkedet for mobile desinfektionsrobotter.

Robotten skal blot sættes ind i et rum og startes. Så kører den selv rundt og desinficerer med sine UVC-stråler. Det står i modsætning til de stationærer desinfektionsrobotter. De skal flyttes manuelt af en medarbejder undervejs i processen. Det er meget arbejdskraftkrævende.

Fokuserer på én robot

Blue Ocean Robotics lægger nu det meste af sin energi i UVD-robotten, og ikke så meget på GoBe og PTR-robotterne eller andre af virksomhedens udviklingsprojekter.

- De to andre robotter har vi droslet ned på. Vi er enormt fokuserede på UVD-robotten, og vi har travlt, for skal både dække USA, Europa og Asien.

- Men I har før sagt, at både GoBe og PTR-robotterne er modne produkter?

- Ja, det er rigtigt. Men selv om de er modne, så er vi ikke klar til at give den gas med dem. Vi bruger vores kræfter på UVD-robotten, hvor der er god vækst, siger Claus Risager.

Indtægter først over nogle år

Han vil ikke love, at Blue Ocean Robotics bliver profitabel inden for kort tid.

- Vi er kommet tættere på kunderne, og vi servicerer dem bedre, og vi er til stede lokalt. Men det er dyrt, og det tager lang tid, siger han.

- Der kommer flere kunder til, og der kommer flere og flere robotter. Men det er ikke nødvendigvis noget, man kan se af tallene for 2023. En del af salget foregår som subskription, og nogle indtægter vil først komme over de kommende år. Men det kan vi fortælle mere kvalificeret, når vi offentliggør vores regnskab, siger han.

2023-regnskabet ventes i maj eller juni.

I 2022-regnskabet skrev Blue Ocean Robotics, at der forventes "et negativt resultat for 2023, men dog bedre end for 2022."

BLUE OCEAN ROBOTICS HOLDING ApS
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste -47,8 -9,5 -12,5
Resultat af primær drift -169,7 -114,6 -13,4
Resultat før skat -192,6 -117,1 -26,4
Årets resultat -187,5 -140,7 -23,4
Balancestatus 183,0 139,4 241,6
Egenkapital -212,1 42,4 232,2
Antal ansatte 154 161 151
Kilde: CVR og Blue Ocean Robotics Holding's 2022-regnskab

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094