23948sdkhjf

Se video: Mogensen tester fynsk VR-udstyr i rummet

Astronauten har ved hjælp af VR-teknologi taget en vandretur i det danske landskab

Det er med at holde sig i form.

Også når man er astronaut og bor i et rumfartøj, der drøner rundt om jorden i 400 kilometers højde.

Faktisk er træning i rummet ikke kun en nødvendighed, men også et krav for at opholde sig på rumstationen ISS.

Og til det har fynske Danish Aerospace Company (DAC) leveret en pakke med rum-rettet træningsudstyr til fartøjets astronauter, der består af en kondicykel kombineret med VR-teknologi.

Udstyr, som den danske astronaut Andreas Mogensen netop har testet under sit ophold på ISS.

Se videoen fra ESA

I træningen er der ikke alene fokus på fysisk træning, men også den mentale. Og fordi astronauterne ikke bare kan forlade fartøjet for en gåtur og en mundfuld frisk luft, har DAC udviklet VR, der snyder hjernen til at tro, at den får et miljøskift.

Tesen at den mentale sundhed vil blive påvirket positivt af et VR-miljø - i dette konkrete tilfælde fine naturoplevelser fra Danmark.

Fyn holdt vejret

Hos DAC holdt man vejret, da man i mission control kunne følge med på sidelinjen, da Andreas Mogensen påbegyndte eksperimentet og ikke mindst, da man senere afventede rapport fra ESA med feedback på de indledende forsøg. Det vakte derfor begejstring hos Odense virksomheden, da udstyret fungerede helt efter hensigten og det umiddelbare feedback var meget positivt.

- Det er jo altid spændende at se vores produkter i rummet og afvente om de virker efter hensigten, udtaler Danish Aerospace Companys administrerende direktør, Thomas A. E. Andersen. 

- Teknikken virkede efter hensigten og vi oplevede den positive respons meget tydeligt. Ikke kun Andreas har brugt vores udstyr, men også et par af NASAs astronauter har prøvet det. Projektet er en kæmpe succes og vi ser frem til, hvad det kan bringe både for os, men også for dem der i fremtiden skal træne i rummet, siger han. 

Produktet hedder "VR for Exercise" og skal evaluere effekterne af at træne på DACs rumcykel, FERGO, kombineret med et Virtual Reality-headset. Et HTC VIVE Focus 3 Headset, som er modificeret til brug i rummet af Danish Aerospace Company (DAC) og er konfigureret med videoer filmet i det danske landskab. 

De seneste uger er DAC’s VR-briller blevet afprøvet af Andreas Mogensen, både alene og i kombination med FERGO. 

- Det er nu en af mine yndlingsaktiviteter her på ISS, udtaler Andreas Mogensen.

For at opretholde normal muskel-, knogle- og kardiovaskulær funktion i det vægtløse miljø og begrænse skavanker, når man igen betræder jorden, er træning en vigtig faktor. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08