23948sdkhjf

Mini-solceller skal gøre op med batterier i forbrugerelektronik

Normalt falder tankerne på store energianlæg, når snakken går om solceller.

Men inden længe kan de solceller rykke ind i privatpersoners hjem i meget mindre skala, og det kan måske gøre batterier i forbrugerelektronik overflødigt.

- Vores indendørs solcelleteknologi repræsenterer et skift i, hvordan vi tænker om energiforsyning i vores hjem. Det er som at have et lille solpanel indendørs, der konstant omdanner lys til elektricitet, og det kan revolutionere måden, hvorpå vi driver vores hverdagsteknologi, udtaler Bhushan Patil, der er forsker på SDU og har udviklet teknologien.

Skal erstatte batterier

Tanken med projektet er, at de nyudviklede solceller i det lange løb kan erstatte eksempelvis AAA- eller AA-batterier i fjernbetjeninger eller køkkenvægte.

Teknologien kan minde om noget, vi tidligere har set - og så alligevel ikke.

- Du husker måske din lommeregner fra folkeskolen, der kørte på solceller? Princippet er det samme, bortset fra at organiske solceller er millimetertynde, bøjelige, gennemsigtige og derfor kan klistres på hvad som helst. Og det er pænt og nydeligt at se på. Allervigtigst, så er de produceret af miljøvenlige produkter, hvorfor de ikke ligesom batterier udgør et problem, når de skal bortskaffes. Solcellerne holder i minimum 10 år og ville kunne bruges masser af steder, hvor små batterier i dag er en nødvendighed, lyder det videre fra Bhushan Patil.

Gider ikke marketing

Næste skridt for Bhushan Patil og projektet, der går under navnet Unplugged, er at kommercialisere produktet.

- Teknologien er udviklet. Vi har en prototype. Pt. kan vi producere cirka 25 om dagen, men inden for et år er det meningen, at produktionen via rulle-til-rulle-teknologi kan spytte 5.000 ud om dagen. Lige nu mangler vi bare nogle iværksættertyper, der slutter sig til os, udtaler Bhushan Patil.

Han lægger dog vægt på, at han er forsker, hvorfor de har brug for erfarne kræfter til at stå for at få produktet på markedet.

- Vi har allerede taget de første indledende skridt i forhold til en startup, og er egentlig tæt på at bringe produktet på markedet. Professor Morten Madsen, som leder forskningsenheden for solceller på SDU, og jeg er imidlertid drevet af vores passion for forskning og ikke af, hvordan man laver marketing eller driver en forretning. Derfor søger vi en med netop disse kompetencer, som kan sætte skub i de kommercielle aspekter af virksomheden, lyder det fra Bhushan Patil.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08