23948sdkhjf

280 mio. til udvikling af ny teknologi

Står din virksomhed med en viden, der kræver samarbejdspartnere og udviklingspenge for at blive til en kassesucces? Der er 280 mio. kr. i Højteknologifondens pulje til samarbejde mellem virksomheder og forskningsinstitutioner i 2007, og en del af de penge har jeres virksomhed nu mulighed for at få gavn af.
Højteknologifonden har netop startet en ny ansøgningsrunde til højteknologiske platforme, hvor virksomheder og forskningsinstitutioner samarbejder. Det skal ske indenfor teknologiområder, hvor Danmark har særlige forudsætninger og potentialer. Hver platform får en saltvandsindsprøjtning på mellem 15 og 25 mio. kr. fra Højteknologifonden.

Konsulent Claus Thomsen fra DI ser et stort potentiale i deltagelse i platformene for både store og mindre virksomheder og opfordrer virksomhederne til at overveje muligheden for at etablere sådanne strategiske samarbejder med forskningsinstitutionerne.

Stort udviklingspotentiale
De fem igangværende platforme fra 2006 spænder fra robotteknologi til kortlægning af grisens genetiske arvemasse, og der er vide rammer for, hvad der kan forskes i og udvikles på. Ifølge Thomas Bjerre Pedersen, der er kommunikationschef i Højteknologifonden, drejer det sig om at investere i de teknologiområder, der har de største udviklingspotentialer i Danmark.

– Platformene er katalysatorer for, at vi kan blive førende inden for forskning i teknologier, hvorfra den globale viden og innovation i dag spreder sig som ringe i vandet. Fokus er på de resultatorienterede samarbejder mellem virksomheder og forskere, siger han.

Små og store virksomheder
For de deltagende parter skal målet være, at de skaber sig et springbræt for fremtidige aktiviteter inden for områder med betydelige forretningsmæssige potentialer.

– Man tager de stærkeste spillere inden for et bestemt område, nogle store, andre små, og sætter sig et fælles mål. Det er vigtigt at understrege, at det ikke kun er de tunge drenge, der har noget at gøre her. Alle har
forskellige kompetencer og styrker, og derfor har alle noget at tilbyde. Et godt eksempel er robotplatformen, der vil udbygge Danmarks internationale konkurrencekraft inden for griberobotter til avanceret emnehåndtering i fremtidens industrielle produktion. En potentiel stærk dansk nicheposition på det globale marked. Her deltager ikke færre end syv små og mellemstore virksomheder i samarbejdet, fortæller Thomas Bjerre Pedersen.

Industrirettet udvikling
DONG Energy er en af de virksomheder, der allerede har benyttet sig af muligheden for at samarbejde i en platform. Sammen med forskningsinstitutioner og andre virksomheder arbejder de på et projekt om 2. generations biobrændsel.

På forskningssiden deltager DTU, KVL og Risø, og på industrisiden deltager udover DONG Energy, Novozymes, Statoil, Biogasol og Topsoe Fuel Cell og Energiindustrien under Dansk Industri.

- Vi arbejder på at udvikle teknologi, der gør restbiomassen brugbar og dermed eksempelvis udnytte værdien af det, der i dag betragtes som affald. Modsat de lande, der har valgt at arbejde med 1. generation, arbejder vi med industrirettet udvikling, hvilket vil sige, at vi udvikler i stor skala og stor volumen, samtidig med at vi også udvikler i laboratorieskala, fortæller forsknings- og udviklingschef Charles Nielsen fra DONG Energy, der er platformens projektleder.

– Ved at udvikle industrirettet tror jeg på, at vi kan imødegå de praktiske udfordringer som de, der udelukkende arbejder på forskningsplan, møder. Dermed forventer vi, at vi hurtigere kan få bioethanolproduktion til at fungere i større skala end de øvrige lande, fortsætter han.

Kilde: Dansk Industri / http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096