23948sdkhjf

Efter konkurs: Med nye kinesiske ejere for bordenden er strategien klar

I genrejsningen af den århusianske lysvirksomhed SGM Lighting har den nye CEO udpeget to områder, man for alvor satser på

Man kan skære ind til benet, eller man kan investere.

I aarhusianske SGM Lighting gør man sidstnævnte, efter virksomheden i fjor gik konkurs, og aktiverne blev opkøbt af den kinesiske konkurrent Golden Sea.

Chris Ferrante er vice president i Golden Sea. Han har fået til opgave som CEO for SGM Lighting at genrejse virksomheden efter kollapset.

- Vi bliver nødt til at gøre nogle ting anderledes. Ellers kommer vi til at være i samme position, siger Chris Ferrante med henvisning til den konkurs, der ramte SGM Lighting i august.

Grundlagt i Italien 

SGM Lighting byder på en broget historie. Virksomheden blev stiftet i 1975 i Italien med fokus på forskellige produkter til disko-industrien, blandt andet lys og røgmaskiner.

Selskabet blev senere opkøbt af RCF Group, der kort efter ansatte Martin-stifteren Peter Johansen som direktør og flyttede selskabet til Aarhus. Han overtog selv ejerskabet i 2012, hvorefter det gik konkurs i 2015.

Her kom det nok en gang på italienske hænder gennem virksomheden Eurofinim, inden selskabet gik konkurs i fjor og blev en del af Golden Sea. Konkursen blev dengang begrundet i en generelt svigtende omsætning.

Blev overrasket over brand

SGM Lighting opererer i dag hovedsageligt inden for to felter: scene-belysning og arkitektonisk belysning.

På området for arkitektonisk belysning fremhæver man modekæmpen Louis Vuitton blandt sine kunder, mens store Adele-koncerter og de olympiske lege i Paris har været kunder i scene-belysning-afdelingen.

Og netop værdien af scene-belysningens brand er kommet bag på både Chris Ferrante.

- Da vi kom hertil, troede jeg, vi skulle forlade underholdning og fokusere på arkitektur. Men det viste sig, at vi havde et stærkt brand i underholdningsbranchen. Så da det gik op for os, vidste vi, at vi ikke kunne lade det brand dø. Så vi har besluttet at fortsætte på begge markeder med hvert deres team, siger Chris Ferrante.

I det nye setup arbejder med at fokusere, fordi begge spor fortjener fortjener sin plads i forretningen.

- En ofte set fejl i vores industri er, at man ser et produkt som en lampe og tror, den så kan gå i forskellige markeder. Så går man på kompromis, når man tror, den kan det hele. Så vi har valgt at sige, at arkitektonisk belysning skal have sin egen product manager, og det samme får entertainment-lyset, siger direktøren.

Laver ikke andet

Chris Ferrante står i sin Golden Sea-rolle også i spidsen for den franske virksomhed Ayrton, der udelukkende specialiserer sig i scene-lys. Det opkøb har ligesom SGM Lighting været et strategisk et af slagsen for Golden Sea, som står stærkt på både scenebelysning og arkitektonisk belysning.

Ifølge Chris Ferrante er der en styrke i, at SGM Lighting nu er en del af en koncern, som specialiserer sig i samme felt. Han henviser til, at lys-virksomheden Vari-Lite blev en del af Philips-koncernen, mens danske Martin endte under Samsung-ejerskab.

- Vi har den fordel, at Golden Sea ikke laver andet. Vi laver ikke vaskemaskiner eller bilradioer, vi laver lys til rock 'n' roll-shows.

Kulturelle forskelle

Golden Sea er hjemmehørende i Guangzhou. Virksomheden leverer forskellige typer af professionel belysning til blandt andet scener, TV og arkitektur og har 1600 ansatte.

Virksomheden opererer hovedsageligt under eget navn i hjemlandet, mens forretningen i Europa og USA er bundet op på datterselskaberne SGM og Ayrton.

Chris Ferrante har været en del af den kinesiskejede koncern siden 2016 og kender dermed også til måden at gøre forretning på i både øst og vest.

- Selvfølgelig er der enorme kulturelle forskelle, siger Chris Ferrante:

- Men det er der også mellem Danmark og Frankrig. Så vi er altid fokuseret på at se på forskellene og vurdere, hvad der er vigtigt for de ansatte.

SGM havde frem til konkursen lige knap 60 ansatte. Udover at ledelsen fratrådte, er de fleste medarbejdere forblevet i virksomheden.

- Holdet i Danmark kunne sagtens have sat barrierer op. Det ville ikke være usædvanligt, når man bliver opkøbt. Men det har der ikke været noget af, og det er meget positivt, siger Chris Ferrante, der har opdaget, at kantinen også er et vigtigt mødested i den danske virksomhed. 

Det konkursramte SGM-selskabs sidste årsrapport før konkursen, der gik til 2022, viste en bruttofortjeneste på 5,6 millioner euro og en bundlinje på 462.000 euro - det svarer til omkring 42 og 3,4 millioner kroner.

Fra lokalerne i det vestlige Aarhus har man både udvikling og produktion af de forskellige lys-produkter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094