23948sdkhjf

Terma sætter strøm på satellit

Efter mere end 2½ år i dvale er satellitten Rosetta nu atter klar til at blive vakt til live. Teknologi fra Terma skal sørge for strømforsyningen på resten af turen.
Rosetta blev sendt af sted med en Ariane 5-raket den 2. marts 2004, og efter 10 år og en rejse på mere end 6 milliarder km er den nu klar til at blive vækket fra sin dvale, der har varet de sidste 2½ år.

Og det skal ske ved hjælp af teknologi fra Terma. Lystrup-virksomheden har nemlig leveret strømforsyningen til satellitten; en såkaldt Power Conditioning Unit, som har været aktiv under hele rejsen, hovedsageligt for at holde satellitten varm.

Den 20. januar kl. 11.00 skal strømforsyningen vække satellitten til live og forsyne den med strøm til den kommende komplekse mission. I august befinder Rosetta sig 675 millioner km fra solen ved kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, hvor landingsfartøjet Philae efter planen skal afsendes i november. Her skal det undersøge kometen og forhåbentligt kunne bidrage med oplysninger om solsystemets opståen.

PCU’en fra Terma vejer 8,3 kg og er på størrelse med en skotøjsæske. Den er designet til at levere mest mulig strøm fra satellittens solpaneler, uanset hvilke fejl der måtte opstå. PCU’en er fx udstyret med en Maximum Power Point Tracking-teknologi, som sammen med tre batterier skal sikre konstant og rigelig strøm til satellittens videnskabelige instrumenter. Den regulerer konstant solpanelerne, så de står præcis der, hvor den optimale mængde strøm produceres.

Udover PCU’en har Terma blandt andet leveret et såkaldt checkout system til satellitten, der skulle sørge for en komplet funktionalitetstest inden affyring, og den danske virksomhed har også stået bag valideringssystemet til satellittens software.

Før Rosetta har Terma blandt andet leveret teknologi til Mars Express og Venus Express, ligesom der er danske fingeraftryk på den kommende BepiColombo-mission til Merkur.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11