23948sdkhjf

Forsvarsleverandør i samarbejde med ESA

Falck Schmidt Defence Systems (FSDS) skal som led i et udviklingsprojekt udvikle nye lettere og superpræcise satellitkonstruktioner.
Det skriver Ing.dk.

FSDF har de seneste tre år haft rumteknologi som et forretningsområde, og i november sidste år fik forsvarsfirmaet så 8,2 mio. kr. til et udviklingsprojekt for det det europæiske rumagentur, ESA.

Projektet er ifølge ing.dk todelt. Første del går på udvikling af stræbere, altså gitterelementerne, som tilsammen udgør stativet til satellitter og satellitinstrumenter, der kompenserer for fugtoptag. Herved bliver stræberne superpræcise.

- Det er en rigtig spændende opgave. Det er så tilpas nørdet, at vi er nogle stykker i udviklingsafdelingen, der gnider os i vores små hænder. Vi skal lave nogle rigtigt dyre stræbere, som ikke bevæger sig mere end en tusindedel millimeter, hvis vi udsætter dem for fugt, kulde og varme, siger Damir Ljubicic, produktchef i FSDS, til ing.dk.

FSDS arbejder med et design som styrer, hvor fugt ledes hen i konstruktionen.

Lettere konstruktion ved brug af epoxy
Projektets anden del omhandler et design til produktion af stræbere i 100 procent kulfiberforstærket epoxy, hvor kulfiberstængernes ender - eller fittings - ellers normalt er lavet af metal.

Ved at udskifte disse metaldele med epoxy forventer man at kunne reducere vægten af de berørte dele med mellem 30 og 70 procent.

Projektet afsluttes om halvandet år.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109