23948sdkhjf

Aalborg-satellit med kurs mod rummet

Ingeniørstuderende på AAU er internationalt kendt for at udvikle og designe små satellitter. I går drog en studerende og en forsker til Canada med den lille, flyvefærdige AAUSAT-II i håndbagagen. Satellittens udstyr skal hjælpe med at give mere præcise vejrudsigter i fremtiden.
Sideløbende med flere andre satellitprojekter har ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU) de seneste år arbejdet med udviklingen af deres AAUSAT-II, og den lille satellit er nu klar til at flyve fra reden.

Det udstyr, som er bygget ind i den lille satellit, skal i fremtiden være med til at give os mere præcise vejrudsigter. Ved lynnedslag på jorden frigives der energi fra atmosfæren i form af gammastråling, og denne energi er en mulig forklaring på, hvorfor meteorologer nogle gange tager fejl i deres vejrudsigter. Meteorologernes modeller for energi i atmosfæren inkluderer nemlig ikke dette fænomen, og man er derfor interesseret i at kunne lave målinger af strålingen. AAUSAT-II medbringer en nyudviklet krystal fra Danmarks Rumcenter, der skal testes og finindstilles, så den ombord på en professionel satellit fra ESA (European Space Agency) kan bruges til at måle gammastråling.

Selve opsendelsen foregår fra Indien i september, hvor også fem andre studentersatellitter fra Holland, Tyskland, Japan og Canada sendes ud i rummet. De ingeniørstuderende vil først kunne få kontakt til deres satellit igen, når den frigøres fra raketten i en højde af 630 km. Satellitten tændes automatisk, og når antennerne er udløst, vil den forsøge at få kontakt til Jorden – både til de studerendes udstyr på Aalborg Universitet og til de mange amatørradioentusiaster, der lytter med.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078