23948sdkhjf

Genbrugsguld i elektronisk skrot

Danmark kan spinde guld på elektronisk skrot. Vi bør arbejde målrettet på bedre genbrug af elektronisk affald, mener Ingeniørforeningen.
Ifølge en FN-rapport blev der sidste år produceret 41,8 millioner ton elektronisk affald, og mindre end en sjettedel af det blev genbrugt korrekt. Og bunkerne af elektronikaffald på verdensplan er støt stigende.

Formanden for Ingeniørforeningens Erhvervs- og Vækstudvalg Cornelius Olesen efterlyser yderligere fokus på, hvordan vi behandler det elektroniske affald på den mest økonomiske og miljømæssigt fornuftige måde.

- Vi kommer ikke problemet til livs med et snuptag, men derfor skal udviklingen ikke løbe løbsk. Vi skal diskutere, hvordan vi får fornuftige proportioner ind i affaldshåndteringen. I de mange ton elektronisk affald, der smides ud i Danmark og i resten af verden, findes metaller, der nu – og på sigt – er stor efterspørgsel på,. Så der ligger også grobund for en økonomisk gevinst ved at kigge på, hvordan vi sorterer og genanvender elektronikaffaldet,” siger han.

Eksportpotentiale
Danmark indtager - med 24 kilo elektronisk affald pr. indbygger - en fjerdeplads over lande, der smider mest elektronik ud. Men der er også lyspunkter, mener Cornelius Olesen, og henviser til at Danmark er blandt Europas bedste til at efterleve et EU-direktiv om at indsamle elektronisk affald.

Læs også: Hver dansker smed 24 kilo elektronik ud sidste år

- Det såkaldte WEEE-direktiv pålægger os blandt andet, at vi om blot fire år skal indsamle 65 procent af vores genererede elektroniske affald. I praksis når meget få medlemsstater det niveau endnu, men Danmark er – sammen med Sverige og Bulgarien – de eneste EU-lande, der i øjeblikket indsamler mere end 60 procent af det elektroniske affald. Det forspring skal udnyttes til endnu bedre håndtering, og vil bidrage til at genvinde værdifulde råstoffer og forhindre, at skadelige stoffer ender forkerte steder. Gør vi det, kan vi måske endda skabe en eksport på udstyr og know-how, siger han.

Bedre håndtering vil bidrage til at genvinde værdifulde råstoffer og forhindre, at skadelige stoffer bliver deponeret. Procentsatsen for genanvendelse vil for nogle varekategorier skulle stige til 80 procent. De bedste genvindingsteknikker skal anvendes og produkterne skal designes til at kunne genanvendes lettere.

Her kan du læse mere om rapporten om elektronisk skrot.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071