23948sdkhjf

Investeringer i millionklassen sikrer 160 nye jobs og genbrug af danskernes elektronikskrot

Genbrugsaktørerne Elretur, HJHansen Recycling og Stena Recycling er kommet tættere på en endelig lokation af to First Treatment-anlæg, som skal sikre langt mere genbrug af kasseret elektronik end i dag. 

Parterne er i forberedelsesfasen, men de foreløbige sonderinger tyder på, at de nye anlæg kommer til at ligge på lejet grund i Middelfart på HJHansens grund og på lejet grund på Stena Recyclings plads i Roskilde, hvor der begge steder er en god infrastruktur, og man er tæt på behandlingsanlæg.

- Med ”First Treatment” anlæggene får vi i Danmark en unik mulighed for at øge mængden af kasserede produkter, som kan genbruges. Det betyder, at vi både sætter et langt mindre klimaaftryk, samtidig med at vi skaber en bæredygtig forretning. Vi ser meget frem til, at ”First Treatment anlæggene vil løfte os helt op i toppen af den europæiske superliga indenfor genbrug, siger administrerende direktør i HJHansen Recycling A/S, Mogens Bach Christensen.

Anlæggene skal sikre Danmark en førerposition indenfor genbrug af elskrot og kommer til at beskæftige op mod 80 personer og koste godt 10 mio. kr. hver. Elretur forventer, at anlæggene er i drift ved årsskiftet 2022/2023, hvis alle de nødvendige tilladelser kommer på plads.

10 procent

Formålet med de to nye anlæg er altså at sikre stordrift med hensyn til identifikation og udsortering, så en langt større del af danskernes kasserede elektronik til genbrug, kan forlade affaldsstrømmen og komme tilbage på markedet efter reparation og rengøring.

- De nye anlæg vil forlænge levetiden på mange kasserede el- og elektronikprodukter. Vores analyser indikerer, at vi f.eks. med First Treatment anlæggene vil kunne genbruge op til 10% af alle kasserede hårde hvidevarer. Det svarer til ca. 60.000 produkter om året, som kan forlade genbrugspladserne og komme tilbage på markedet til gavn for forbrugerne og for klimaet, siger adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen.

Genbrug af kasseret elektronik er en kæmpe gevinst for samfundet. En ny rapport som konsulentvirksomheden Cowi har udarbejdet for Elretur viser eksempelvis, at vi årligt sparer miljøet 7.000 kg CO2 per ton kasseret ”småt it- og teleudstyr, hvis vi genbruger det kasserede udstyr. Hvorimod det vil koste en ekstra udledning på over 2.000 kg CO2 per ton elektronik at deponere det gamle it-udstyr.

Ifølge Elreturs analyser vil de to nye ”First Treatment” anlæg kunne løfte det direkte genbrug af hårde hvidevarer fra 500 tons i dag til 3.500 tons. Hvilket svarer til en syvdobling. Samtidig vurderer Elretur, at der ligeledes er et stort genbrugspotentiale i komponentgenbrug som elmotorer, harddiske, printkort, it- og teleudstyr og lignende.

Samarbejde om elskrot

For at øge andelen af elektronik, der genbruges, har Elretur indgået aftaler med flere lokale og landsdækkende samarbejdspartnere i form af kommercielle reparatører, der genbruger i samarbejde med Elretur.

Elretur søger løbende at udvide netværket af reparatører/samarbejdspartnere, og formålet er at øge genbruget af elektronikaffald (Waste Electrical and Electronic Equipment, forkortet WEEE).

Det overordnede mål er således at bidrage til den cirkulær økonomi og FN’s verdensmål 12 (ansvarligt forbrug og produktion) gennem forberedelse til genbrug (FtG) af genbrugsegnet elektronikaffald.

Kort om anlæggene

  • Anlæggene ejes og drives af HJHansen Recycling A/S, Stena Recycling A/S og Elretur.
  • Investeringen i anlæggene er et tocifret millionbeløb.
  • Der arbejdes videre med placering og design af de endelige lokationer. Placeringen af de to nye anlæg skal sikre en nem og enkel adgang til infrastruktur, behandlingsanlæg og arbejdskraft.
  • Anlæggene kommer til at ligge sammen med - eller tæt på – behandlingsanlæg til restfraktioner.
  • Anlæggene bliver opført og forventes taget i brug omkring årsskiftet 2022/2023.

Kilde: Elretur, HJHansen Recycling og Stena Recycling

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078