23948sdkhjf

Miljøorganisation vil have bedre styr på elektronikskrot

Greenpeace offentliggør i dag rapporten ”Toxic Tech: Not in our Backyard”, der viser, at størstedelen af verdens elektronikaffald undslipper et kontrolleret indsamlings- og genindvindingssystem.
Alene i EU bliver der hvert år produceret 8,7 mio. ton elektronikaffald, men kun 2,1 mio. ton indsamles eller genanvendes via et kontrolleret system. De resterende 6,6 mio. ton eller ca. 75 % ved ingen præcis, hvad der sker med. Greenpeace formoder dog, at en del af affaldet ender som part af en illegal strøm af elektronikskrot, der går fra Vesten til primært Asien og Afrika. Her står lokale opkøbere klar til at aftage affaldet for at videresælge værdifulde metaller som fx bly og jern.

Også i Danmark er oplysninger om, hvad der sker med elektronikaffaldet, mangelfulde. Tal fra en rapport lavet for Miljøstyrelsen i august 2006 viser ifølge Greenpeace, at elektronikaffald fra tv, mobiler, monitorer og computere i 2005 lå på 19.800 ton i alt. Heraf kan der ikke redegøres for 6.764 ton.

Eksporten af elektronikaffald finder sted til trods for, at det ifølge de såkaldte BAN-ændringer under Baselkonventionen, er ulovligt for OECD-lande at eksportere farligt affald – herunder elektronikaffald - til ikke-OECD-lande.

Organisationen opfordrer Miljøministeren til at tage sagen op i EU for herigennem at ændre det såkaldte WEEE-direktiv, der i Danmark har udmøntet sig i en kollektiv ordning, hvor alle elektronikproducenter betaler lige meget for indsamlingen af affaldet. Dermed mener Greenpeace ikke, at der er noget økonomisk incitament for producenterne til at producere miljøvenlige produkter.

Kilde: Greenpeace - http://www.greenpeace.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094