23948sdkhjf

Greenpeace: Skandaløs dansk REACH-indsats

Ifølge Greenpeace er den nye REACH-liste langt fra ambitiøs nok, og miljøorganisationen revser den danske regering for ikke at søge øget indflydelse på listens indhold.
European Chemicals Agency (ECHA) har nu offentliggjort den første REACH-liste over farlige kemikalier. Listen er et værktøj til at kunne fremme udskiftning af de farligste kemikalier med alternativer, men ifølge Greenpeace lider den af alvorlige mangler, da den kun tæller 15 kemikalier ud af flere hundrede farlige kemikalier.

- Danmark undskylder sin manglende indsats med, at for mange stoffer vil svække listens signalværdi, men efter min mening er det et klart udtryk for alt for stor hensynstagen til industrien. Det er uacceptabelt og skriger på handling fra miljøminister Troels Lund Poulsen, der ganske enkelt har sovet i timen, siger miljøbiolog Henrik Pedersen, Greenpeace Norden.

Miljøorganisationen undrer sig blandt andet over, at ingen medlemslande har stillet forslag om at sætte phthalater og Bisphenol-A på REACH-listen. Samtidig bider Greenpeace mærke i, at kun seks af EU’s medlemslande (Østrig, Tyskland, Frankrig, Holland, Sverige og England) er kommet med forslag til REACH-listen. Derfor appellerer Greenpeace nu til EU´s medlemslande og til EU Kommissionen om at gøre mere for, at listen udvides, så den i højere grad repræsenterer de mange hundrede kemikalier, man i dag har kendskab til.

Ifølge miljøorganisationen er det imidlertid positivt, at europæiske forbrugere nu vil kunne gå ind i enhver butik, købe et hvilket som helst produkt og senest 45 dage efter købet på forlangende kunne modtage informationer om, hvorvidt det købte produkt indeholder et eller flere af kemikalierne på den nye kandidatliste.

- Greenpeace opfordrer ECHA til straks at regulere brugen af de 15 stoffer på listen. Førende elektronikproducenter som fx Apple, Dell og Sony Ericsson har allerede demonstreret, hvordan det kan lade sig gøre at fravælge stoffer såsom bromerede flammehæmmere, og det kalder på handling fra ECHA, siger Henrik Pedersen.

Kilde: Greenpeace – http://www.greenpeace.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062