23948sdkhjf

Vil lave mindre og mere effektive strømforsyninger

Højteknologifonden har givet 10 mio. kr. til forskning i fornyelse af effektelektronik. Kernen er piezo-elektronik, som kan give integreret strømforsyning i bærbare computere.
Målet er en kompakt, effektiv og prisbillig DC-DC konverter, der er baseret på piezoelektriske transformere som bliver integreret i en elektroaktiv polymer (DEAP) aktuator. Resultatet vil blive en lille, fleksibel og effektiv strømforsyning, som vil glæde brugere lige fra medicinindustrien til den private pc. De potentielle industrielle anvendelsesmuligheder for selve DC-DC konverteren er ligeledes utallige.

Det er en unik kombination af komplementære danske kompetencer, der danner basis for innovationen. En af projektdeltagerne er Noliac A/S i Kvistgaard, der er verdensførende indenfor piezoteknologi og har været involveret i en række internationale samarbejds- og udviklingsprojekter. CEO/CTSO og grundlægger af Noliac Bjørn Andersen siger:

- Med grundlag i Noliacs patenterede piezoelektriske ringtransformer har vi opbygget en dynamisk og innovativ projektgruppe med en unik synergi. Bevillingen fra Højteknologifonden giver et stærkt løft for ønsket om at udvikle transformerteknologien.

En anden projektpartner er Danfoss, der har udviklet en unik version af elektroaktiv polymerteknologi, som udmærker sig ved at have en meget høj performance samt at være optimeret til massefremstilling. Danfoss PolyPower A/S er et nyetableret firma, der har til formål at kommercialisere DEAP-teknologien samt at fortsætte en stærk international forsknings- og innovationsaktivitet. Hans-Erik Kiil, Director R&D fra Danfoss PolyPower, siger:

- DEAP teknologien har mange potentielle industrielle applikationer, men uden den nye strømforsyning, bliver det ikke en kommerciel succes. Derfor er samspillet mellem de tre parter en nødvendighed.

Sidst men ikke mindst har projektet deltagelse af elektronikgruppen ved DTU Elektro, der har stor ekspertise inden for effektelektronik. Her siger professor, ph.d. Michael A. E. Andersen:

- Samspillet mellem os og to industrielle parter vil sikre den nødvendige videreudvikling af piezo teknologi og effektelektronik, og deres integration i en DEAP-aktuator vil garantere, at den nye ultra-kompakte, højeffektive og ikke magnetiske strømforsyning bliver til en betydelig kommerciel succes på verdensplan.

Forskningsprojektet har en samlet økonomisk ramme på 18,5 mio. kr. og har netop modtaget godt 10 mio. kr. fra Højteknologifonden.

Kilde: Højteknologifonden - http://www.hoejteknologifonden.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125