23948sdkhjf

Sådan endte Danfoss-produkter i russiske krigsskibe

Erhvervsstyrelsen er for øjeblikket ved at undersøge, om Danfoss har overtrådt eksportrestriktioner, som blev indført i forbindelse med Ruslands annektering af Krim i 2014. Det skriver Børsen.

Flere produkter produceret af Danfoss er nemlig blevet installeret på russiske krigsskibe. Det til trods for at der var et forbud mod salg af såkaldte dual use-produkter – altså produkter der kunne bruges såvel civilt som militært.

Danfoss har indrømmet, at virksomhedens produkter er endt i krigsskibene, men man afviser i flere redegørelser til Erhvervsstyrelsen, at man har overtrådt restriktionerne. Det drejer sig blandt andet om varmevekslere. Ifølge redegørelserne har Danfoss-datterselskabet Sondex eksporteret komponenter via det russiske selskab Danfoss LCC til selskabet Ridan, som også er 100 procent ejet af Danfoss. Ridan har monteret komponenterne til færdige varmevekslere. Ridan har herefter solgt dem til russiske værfter, der producerer både til det civile og det militære marked.

Danfoss understreger i redegørelserne, at man kun har haft begrænset viden om, hvilke fartøjer produkterne skulle monteres på. Derudover hævder man, at man ikke har overtrådt nogen EU-lovgivning, da man udelukkende har eksporteret komponenter og ikke færdige produkter. Selve produktionen af de færdige produkter er sket i Rusland, og dermed under russisk lov.

Danfoss har ikke ønsket at kommentere sagen, men Jacob Dahl Rendtorff, der er professor i ledelse og virksomhedsetik på RUC, undrer sig over forløbet.

- Det er altså meget sært, at man ejer et selskab 100 procent, som man så ved så lidt om og tager så lidt ansvar for. Men man siger, at der er russiske love, og der er danske love. Og vi har overholdt de danske love ved at sælge de her delkomponenter. Det er meget muligt, at Danfoss dermed undgår straf, men der er også supplerende regler, som stiller højere krav til leverandørkæden. Derfor står vi i en gråzone her, om ikke andet etisk, siger han til Børsen.

Originalartikel: https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/saadan-havnede-danfoss-produkter-i-den-russiske-flaade?b_source=seneste-nyt&b_medium=row_1&b_campaign=list_11

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Politiet stopper efterforskning af IT-gigant i diktatur-sag
Robotfirma indgår aftale på 60 millioner med IT-sværvægter
Apple hjemtager mikrochip-produktion efter global krise
Terma udvider direktionen med ny Executive Vice President
Unge fik prøvet robotter i praksis
Der sælges færre smartphones på verdensplan
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Leder IDAG

Send til en kollega

0.125