23948sdkhjf

Stort potentiale i at genvinde billedrør fra Europas el-affald

På GRIAG's glasgenvindingsanlæg, der ligger uden for Berlin, er der blevet genvundet billedrør fra mere end 10 mio. tv-apparater i de sidste 11 år. Materialet forædles til en råvare, der bruges til nye tv- og it-skærme.
Det er stadig ukendt for mange, at der findes en fremragende teknik for genvinding af glas fra CRT-billedrør (Cathode Rade Tube-glas) fra tv-apparater og it-skærme. I dag er der hvert år ca. 450.000 tons billedrør i Europas el-affald. Omkring en tredjedel genvindes, men det gør de resterende 300.000 tons ikke.

- Miljøfordelene med genvinding er betydelige. Dels indeholder en stor del af glasset bly, som ikke skal erstattes af nyt bly, når man genvinder. Dels sparer genvinding af glas store mængder energi sammenholdt med, hvad der bruges af energi, hvis man producerer med jomfruelige råvarer, siger Staffan Johansson.

GRIAG Glasrecycling, som indgår i Stena Metall-koncernen, har på fem år mangedoblet produktionen og modtager glas fra kunder i ti europæiske lande. CRT-glasset forædles til en råvare af høj kvalitet, der leveres til producenter af tv- og it-skærme.

- Vi har kapacitet til at vokse yderligere. Desuden satser vi intensivt på udvikling, og inden for kort tid lanceres flere nye produkter af billedrør.

På GRIAG’s anlæg er teknikken for genvinding af glas så god, at man kan genvinde mellem 90-95 % af glasset fra billedrørene. Alt foregår inden for rammerne af de miljømæssige lovkrav for genvinding af glas, og under processen kan man separere store mængder blandet glas fra billedrørene. Endvidere går glasset gennem en vaskeproces, hvor jernoxider, aluminiumoxider og flouriserende stoffer udskilles.

- Der findes mange millioner tv- og it-skærme med billedrør i Europa. Desuden produceres hvert år mellem 60-80 millioner nye skærme med denne type glas. Årsagen er de lave konsumentpriser, der tiltrækker købere især i Asien og Afrika, siger Staffan Johansson.

- Elektronikprodukter med billedrør vil fortsat blive produceret, konsumeret og kasseret i mange år fremover. Og det til trods for LCD-skærmenes kraftige indtog.

Kilde: Stena Metall - http://www.stenametall.se

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078