23948sdkhjf

Stena udvikler røntgenglas af elektronikaffald

Store mængder glas fra Europas elektronikaffald genvindes ikke. Nu har Stena udviklet en metode, der gør det muligt at forædle billedskærme til røntgenglas.
- Med det nye patenterede produkt kan vi udnytte mere af det glas, der er i elektronikaffaldet. Det nye røntgenglas beskytter mod røntgenstråling og kan for eksempel anvendes på hospitaler, siger Detlef Oertel, ansvarlig for forsknings- og udviklingsprojekter i GRIAG Glasrecycling, der indgår i Stena Metall koncernen.

Genvinding for over 10 mio. kr.
Kun 35% af glasset i Europas udtjente elektronik bliver genvundet. Ca. 300.000 tons glas bliver ikke materialegenvundet til trods for, at der findes gennemtestede metoder for dette. GRIAG Glasrecycling, som indgår i Stena Metall koncernen har, siden starten for knapt 12 år siden, genvundet glas fra over 10 mio. TV-apparater og billedskærme på anlægget uden for Berlin.

- Vi genvinder glas af elektronikaffald fra kunder i 10 europæiske lande. Mulighederne for afsætning er rigtig gode, og vi forventer at fordoble kapaciteten i løbet af de kommende år, siger Staffan Johansson, Adm. direktør på GRIAG Glasrecycling.

I de seneste år har virksomheden udviklet nye produkter af glas fra elektronikaffald.

- Med det nye røntgenglas bliver det muligt at genvinde glas fra TV- og computerskærme til et nyt produkt med miljøfordele. Uafhængige tests viser, at beskyttelsen mod stråling er mindst lige så god som i de eksisterende produkter på markedet.

Produkterne er endvidere fuldstændigt gennemskinnelige, hvilket er unikt i forhold til de andre produkter på markedet. En anden fordel er, at det nye røntgenglas af genvundet materiale kan produceres i mange størrelser.

Røntgenglas fungerer efter hensigten
- Til en begyndelse henvender vi os til virksomheder, som har behov for beskyttelse mod stråling fra medicinsk udstyr. På sigt er det tanken, at produktet kan anvendes i flere brancher.

Staffan Johansson fortæller, at en af kollegerne i Stena har været gennem sikkerhedskontrollen i en lufthavn med røntgenglasset i bagagen.

- Da hans taske kørte gennem kontrollen, blev skærmen kulsort og sikkerhedspersonalet blev naturligvis nysgerrige efter at vide, hvad det var. Hændelsen er bare et yderligere bevis på, at produktet fungerer, som det skal, afslutter Staffan Johansson.

Kilde: Stena

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093