23948sdkhjf

Højteknologisk produktion rimer på jungleø

Flere og flere øjner EMS-muligheder på Sri Lanka, og Variosystems satser på at få yderligere danske firmaer til at lægge deres produktion på koncernens fabrikker på østaten

Elektronik- og kabelproduktion samt Sri Lanka. Det er sjældent de første ord, man kobler. Men det bør det være, mener Flemming Nielsen, salgschef og ansvarlig for Variosystems aktiviteter i Skandinavien.

EMS-koncernen har 20 års erfaring med produktion på øriget i Det Indiske Ocean og har netop taget hul på produktionen i fabrik nummer to i landet. For der er efterspørgsel fra kunder, som flytter produktion til Sri Lanke fra både Asien, Europa samt Amerika. Og det er ikke kun på grund af den billige arbejdskraft.

- Der er nem adgang til uddannede medarbejdere til produktionen. Mange bliver også overrasket over, at selv folk på gulvet kan tale engelsk – det hænger sammen med engelskundervisning fra grundskolen samt landets fortid som engelsk koloni. På den baggrund er man meget vestlig orienteret og ikke så indadvendt, som man kan opleve i fx Kina, forklarer Flemming Nielsen til Electronic Supply.

Anerkendelse fra defence og medicofirmaer 
Med adskillige tekniske universiteter gør landet også meget for at understøtte forskning og udvikling i samarbejde med udenlandske virksomheder. Ligeldes er der let adgang til ingeniører, idet Sri Lanka ifølge Flemming Nielsen det land i Asien, som uddanner flest ingeniører i forhold til indbyggertal.

- Variosystems henvender sig bl.a. til kunder i defence- og medicoindustrien. I starten oplever vi, at mange kunder er lidt skeptiske, men når de ved selvsyn oplever kulturen og den høje standard på fabrikken vendes skepsis normalt til begejstring, fortæller Flemming Nielsen.

Fra officiel srilankansk side gør man også meget i forhold til sikring af lønmodtagere end i flere andre sydøstasiatiske lande, lyder det. På Variosystems fabrikker satser man også på bedre arbejds- og miljøforhold - fx er fabrikkernes tag beklædt med tusindvis af kvadratmeter solceller. Resultatet af prioriteringerne er landets højeste ISO 14001-certificering.

Mens en lokal ingeniørafdeling på Sri Lanka arbejder med tilpasninger og vedligeholdelse af produkterne, er alt hvad der hedder prototyper og engineering lagt i hænderne på ingeniører ved Variosystems hovedkontor i Steinach i Schweiz. Ud over Sri Lanka og Schweiz har koncernen også fabrikker i Kina og USA.

Vil have del i industrieventyret
Regeringen forsøger på flere fronter at sikre Sri Lanka del i industrieventyret. Resultatet er, hvad der kan betegnes som et attraktivt forretningsmiljø med gunstige forhold for udenlandske virksomheder. Det være sig via fx makroøkonomiske politikker og investeringsvenlig beskatning.

- Der er ikke de samme restriktioner, og bureaukratiet er begrænset, der er en frihandelsaftale med de omkringliggende lande og geografisk ligger Sri Lanka godt placeret, lige ved shippingruterne mellem Fjernøsten og Europa, forklarer Flemming Nielsen og tilføjer, at der er flere daglige flyafgange med fragt til Europa.

Frihandelsaftaler er der både med Indien og Pakistan betyder, som giver toldfri adgang til en marked med 1,4 mia. mennesker, og med syv lande i Sydasien. Resultatet er nem og billig adgang til materialer for producenter på øen. Samtidig er der gunstige forhold for handel med bl.a. EU og USA.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094