23948sdkhjf

Millioner til vindkraft-venligt elsystem

Dong Energy og Energinet.dk modtager ca. 8 mio. euro til et stort projekt, der skal gøre elsystemet klar til mere vedvarende energi.
Dong Energy og Energinet.dk indgår i en række udviklings- og demonstrationsprojekter, der undersøger mulighederne for storskala integration af vindkraft i elsystemet.

Twenties er et af disse projekter, og en række europæiske virksomheder, systemansvarlige og forskningsinstitutioner deltager i arbejdet.

30 mio. euro til Twenties
Twenties har til formål at udvikle nye modelværktøjer og driftsstøtteværktøjer for et elsystem med meget stor indfødning af el fra vindmølleparker og deres samdrift med termiske anlæg. Projektet finansieres delvist gennem EU’s 7. rammeprogram for forskning.

Budgettet er på ca. 60 mio. euro. Heraf udgør budgettet hos Dong Energy og Energinet.dk tilsammen i alt ca. 16 mio. euro. Finansieringen fra EU til det samlede projekt udgør i alt ca.30 mio. euro. Projektet starter i foråret 2010 og slutter i 2013.

Blandt de udenlandske deltagere er spanske REE, hollandske Tennet og franske RTE, der alle har ansvar for eltransmissionsnettet. Desuden deltager, Iberdrola Renovables og Gamesa Innovation and Technology fra Spanien, AREVA, ABB, Siemens, 50 Hertz Transmission og flere europæiske universiteter.

Produktion kan stoppe ved storm
Energinet.dk er hovedansvarlig for et demonstrationsprojekt, der skal vise, hvordan vi i en stormsituation kan håndtere den ubalance, der opstår under stormpassager med høje vindhastigheder. Her kan det være nødvendigt at standse møllerne og dermed stoppe produktionen.

Dong Energy er hovedansvarlig for et projekt, der handler om fleksibelt elforbrug og ser frem til en række spændende opgaver:

- Vi arbejder allerede på flere fronter inden for området. Et af vores konkrete projekter handler om at mobilisere og styre små produktions- og forbrugsenheder, så de kan styres i forhold til behov og priser i elsystemet, fortæller Klaus Baggesen Hilger fra Dong Energy’s innovationscenter.

Biogasmotorer, pumper i procesindustrien og rensningsanlæg, nødstrømsanlæg, varmepumper og elbiler er eksempler på nogle af disse produktions- og forbrugsenheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126