23948sdkhjf

Nordsjællandsk sensorfirma i stor millionhandel

Den amerikanske gigant CTS køber sig ind på det europæiske marked via opkøb af dansk piezospecialist for trecifret millionbeløb

Noliac, som fremstiller piezoelektriske sensorer og komponenter, er blevet købt af amerikanske CTS. 

Prisen er ifølge Børsen et trecifret millionbeløb, et betragteligt beløb.

- Men vi har en særlig teknologi, som CTS ikke har. Den er i hastig fremmarch, og CTS vil gerne ind på markedet i Europa. Derfor har vi fået en god pris, siger stifter og direktør Bjørn Andersen, som sad med 62 procent af aktierne, til Børsen.

Bjørn Andersen forventer, at de nye ejere vil smide de fornødne penge i at udnytte den særlige sensorteknologi til fulde og dermed sætte fart på en udvidelse og vækst.

Noliac har hovedsæde i Kvistgaard nær Helsingør samt produktion i Danmark og Tjekkiet. I Danmark er der omkring 70 ansatte og i Tjekkiet 30. Firmaet leverer sine særlige sensorer til bl.a. aerospace og forsvarsindustrierne, medico samt test og måling.

Piezo-teknologi
Noliac laver elektriske komponenter baseret på piezo-teknologi. Begrebet piezo dækker over en række materialer, der udvider sig, når man sætter strøm til, og omvendt genererer strøm, når de bliver presset sammen. Det fænomen findes naturligt i en række krystaller, men kan udnyttes mere effektivt i syntetiske keramiske materialer, som er det, Noliac er specialist i.

Piezokeramiske komponenter kan lave meget små, hurtige og præcise bevægelser, ligesom de kan opfange små trykbølger i omgivelserne. Det gør teknologien ideel til fintfølende sensorer og aktuatorer til finjustering af eksempelvis kameraoptik. Men der er mange andre anvendelsesmuligheder – fra blinkende såler i kondisko til knoglemikrofoner i motorcykelhjelme, der direkte kan omsætte vibrationer i kraniet til lyd og på den måde gengive tale uden støj fra omgivelserne.

Noliac A/S
mio. kr. 2016 2015
Bruttofortjeneste 14,87 13,55
Driftsresultat -0,41 -3,21
Resultat før skat 1,78 0,89
Årets resultat 1,94 1,96
Egenkapital 19,16 19,33
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2016.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078