23948sdkhjf

Nyt test-laboratorium til vindmøllekomponenter

Testinglab Denmark etablerer nu en af verdens største testfaciliteter for fuld skala lyn-test.
Laboratoriet vil gøre det muligt at teste store komponenter imod den skadelige effekt af et lynnedslag – samt andre fænomener relateret til højspænding og høj stødstrøm.

Testinglab Denmark har siden opstarten i 2008 haft til huse i højspændingslaboratoriet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Kgs. Lyngby nord for København, men på grund af infrastrukturelle fordele er det blevet besluttet at placere det nye testcenter i HI-park i Herning i Midtjylland.

Optimerer adgangsforhold
Testcenteret vil blive et af verdens største kommercielt drevne lyn-test laboratorier. Ikke kun hvad angår stødstrøm og spændingsniveauer, men også i fysisk størrelse. Testhallen bliver 73 meter lang, 28 meter bred og mere end 14 meter høj for at kunne håndtere store fuldskala testemner som vindmøllevinger og –naceller, samt andre store konstruktioner relateret til andre eller beslægtede industrier.

- Vi er overbeviste om, at vindmølleindustrien i stigende grad vil efterspørge test og verifikation på nye vindmølletyper. Mange af de ledende vindmølleproducenter har etableret deres udviklingscentre i Danmark, og vi i Testinglab Denmark er forberedte på at støtte dem med vores erfaring og knowhow inden for lynbeskyttelse og tilhørende levetids- og pålidelighedstest, siger Kim Bertelsen, general manager i Testinglab Denmark.

Veje og adgangsforhold er forberedt på at kunne håndtere vindmølletransporter på op til 70 meter i længden og andre store komponenter med højder og bredder på 8x8 meter.

Mobilt testudstyr
- Vi har designet vores testudstyr, så det lever op til kravene i den nyeste IEC standard, IEC 61400-24, der stiller krav til lynbeskyttelse af vindmøller, herunder krav til test, siger technical manager Søren Find Madsen.

Testudstyret kan levere stødstrømme på op til 250.000 ampere og stødspændinger på mere end 2.000.000 volt. Alt testudstyr er konstrueret som mobile enheder for også at muliggøre test udenfor huset – på en udendørs testplads – eller eventuelt på kundens egen adresse, hvis transport af testemnerne er besværlig eller umulig.

- Testinglab Denmark tester ikke kun på store emner. Også helt små testemner som kabler og kontrolsystemer bliver ofte testet for at verificere, at disse lever op til internationale krav til levetid og funktion, siger Søren Find Madsen.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079