23948sdkhjf

Dansk opdagelse kan give bedre nano-elektronik

Som den første i verden har Simon Mariager fra Nano Science Center ved Københavns Universitet filmet nanotrådes bevægelser.
Ifølge Nano Science Centers hjemmeside er der tale om lidt af et gennembrud, idet forskere hidtil har vidst, at nanotrådene bevæger sig, men ikke hvordan.

Nu har Simon Mariager gennem sit Ph.d.-projekt imidlertid kortlagt bevægelsesmønstrene og fundet ud af, at de flytter sig på tre forskellige måder; i bredden, i længde og som et pendul.

Fanget på film
Han forventer, at opdagelsen kan være med til at give forskere en bedre forståelse af nanotrådenes mekaniske egenskaber, som fx hvordan de bevæger sig eller leder strøm, hvis man bøjer dem.

Bevægelserne er blevet påvist ved hjælp af tids-opløst røntgenstråling, og herigennem er det lykkedes Simon Mariager at lave en film, hvor nanotrådedes bevægelser kan ses.

- Ved hjælp af røntgenstrålerne får vi meget præcise informationer om, hvordan trådene bevæger sig. Det betyder, at forskere kan lave bedre nanotråde og bruge dem i udvikling af for eksempel nanoelektronik. Vores gennembrud kan derfor få stor betydning for forskere i hele verden, og om nogle år måske også for befolkningen, siger Simon Mariager til hjemmesiden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079