23948sdkhjf

Danske opfindere skaber milliardomsætning

Danske opfindere har det seneste årti bidraget til milliard-omsætning i virksomheder, viser en ny måling

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har årligt kontakt med tusindvis af iderige danskere. De får hjælp til at teste deres gode ideer med det formål at udvikle ideerne til opfindelser, produkter og nye serviceydelser, som skaber vækst og udvikling i Danmark.

Opfinderrådgivningen medvirker hvert år til at indgå 10-15 licensaftaler mellem en opfinder og en eksisterende virksomhed. Mere end 250 forretningsideer og opfindelser er siden 1993 blevet solgt på licens til virksomheder. For at måle den direkte effekt af disse licenser, har Opfinderrådgivningen undersøgt 20 af de omsætningsmæssigt største licensaftaler og målt deres effekter henover en tiårig periode fra 2007-2016. Det er sket ved, at de licenstagende virksomheder har vurderet effekten på deres omsætning af licensaftalen. Tilsvarende er de 20 opfindere blevet bedt om at sætte tal på indtægten fra deres licensaftaler.

Resultatet af denne effektmåling viser, at blandt de 20 undersøgte licensaftaler har otte af dem ført til en omsætning i millionklassen, tre af aftalerne har givet en omsætning i hundredemillionersklassen, og to af opfindelserne har ført til en omsætning i milliardklassen for den virksomhed, der indgik licensaftalen med opfinderen. Den samlede globale omsætning fra de 20 aftaler løber op i intet mindre end 33,5 mia. kr. hvoraf hele 340 mio. kr. stammer fra omsætning i danske virksomheder. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

- Vi er glade og stolte over at se, at vi kan hjælpe danskere med gode ideer til at udvikle dem til egentlige opfindelser og efterfølgende skabe kontakt til virksomheder, der også kan se en forretning i ideerne. Effektmålingen viser tydeligt, at der er god grund til at fokusere endnu mere på, hvordan flere ideer og opfindelser fra danskerne kan blive gjort til virkelighed gennem et aktivt samarbejde med virksomheder. Målingen er et stærkt udtryk for, hvordan iværksætteri også kan udfolde sig mellem en opfinder og en etableret virksomhed der gennem en ny idé får mulighed for at vokse yderligere, siger Kasper Birkeholm Munk, der er teamleder i Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut.

- Rigtig mange danskere med gode ideer ser ikke dem selv som iværksættere, der starter egen virksomhed. Tilsvarende viser vores erfaring, at mange ideer grundet eksempelvis store investeringsbehov, produktionsudfordringer og adgang til salgskanaler passer langt bedre som del af en eksisterende virksomhed. Netop i disse situationer er licensaftalen den mest gunstige og direkte forretningsmodel til at omsætte idé til forretning, slutter Kasper Birkeholm Munk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095