23948sdkhjf

Udflytning af produktion truer vindmølle-underleverandører

Underleverandørerne til vindindustrien presses hårdt - især af udflytningen af produktionen af vindmøller og stadig større krav til levering og pris.
Der stilles større og større krav til de små underleverandører af komponenter og ydelser til vindmølleindustrien. Finanskrisen og stigende konkurrence fra stærkt voksende vindmøllemarkeder er blot nogle af de udfordringer, som de små virksomheder skal lære at takle for at overleve, skriver Børsen.

Det er dog især de store producenters udflytning af produktionen og et voksende krav til hurtig levering og billige komponenter, der rammer hårdt.

Presset af lokalproduktion
De store producenter af vindmøller har været tvunget til at etablere produktion tæt på deres hovedmarkeder, og det har sat underleverandørerne under hårdt pres.

- Før så man stort på, hvor delene var produceret, men ikke længere. Derfor er producenterne tvunget til at rykke tættere på deres markeder, og her kan nogle vindmølleunderleverandører blive klemt, fortæller Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien.

Hos BSB Maskinfabrik har man specialiseret sig i svejsninger til vindmølleindustrien, og derfor ved direktør Benny Elneff godt, hvad Jan Hylleberg mener.

- Siden 2009, hvor Vestas omorganiserede sin virksomhed, er det gået kraftigt ned ad bakke, fortæller han og hentyder til, at virksomheden har halveret sin omsætning og antallet af ansatte i kølvandet på omorganiseringen hos Vestas.

Han pointerer, at det er svært for en lille virksomhed at flytte sig, og derfor håber han også, at markedet vender, og at der kommer mere produktion hos ham.

Presset af krav til pris og levering
Det er ikke kun Benny Elneff, der kan nikke genkendende til de pressede forhold for underleverandørerne. Hos Fiberline, der fremstiller komponenter af komposit, siger salgschef Stig Krogh Pedersen:

- Vi har set en langt hurtigere globalisering af industrien, end vi troede for bare tre år siden. Vindmølleproducenterne, som vi leverer til, er blevet større, har mere professionelle organisationer og stiller større krav til os underleverandører, siger han, mens han understreger, at Fiberline har klaret sig fornuftigt, blandt andet med etablering i Kina.

De stadig større krav til underleverandørerne oplever Jan Hylleberg også. Især som følge af en langt større afhængighed af det europæiske marked, hvor væksten i opsætningen af vindmøller til lands er yderst beskeden. Det får de store producenter til at stille større krav – både til hurtig levering og billigere komponenter.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109