23948sdkhjf

Elektronik skal leve længere

EU Parlamentet vil sætte en stopper for elektronik, der er lavet til at bryde sammen

Det skal være slut med elektronik, der holder til udløbsdatoen men ikke meget længere. I hvert fald hvis det står til EU Parlamentet.  

Det folkevalgte politiske organ vil således fremme produkter, der er mere holdbare, som kan repareres, samt gøre reservedele billigere. Det skriver EU Parlamentet i en pressemeddelelse.

- Vi må gøre det muligt at reparere alle produkter på markedet. Vil må sikre, at batterier ikke længere limes ind i et produkt, men skrues ind, så vi ikke behøver smide en telefon ud, når batteriet dør. Vi skal sørge for at forbrugerne er opmærksomme på, hvor længe produkterne holder, og hvordan de kan repareres, siger Pascal Durand, medlem af EU Parlamentet.

EU Parlamentet ønsker også en frivillig mærkningsordning. Den skal især dække produktets holdbarhed, miljømæssige designfunktioner, mulighed for at blive opgraderet i takt med den teknologiske udvikling samt produktets reparationsevne. 

EU Parlamentets anbefalinger inkluderer:

  • Robuste kvalitetsprodukter der nemt kan repareres: der skal etableres “minimum modstandskriterier” fra designstadiet for alle produktkategorier
  • Hvis en reparation tager længere tid end en måned, bør garantien forlænges, så den matcher reparationstiden   
  • Medlemslandene bør skabe incitamenter, der fremmer produktionen af holdbare produkter, som kan repareres, og som styrker reparationer og salg af genbrugsprodukter - dette kan hjælpe med at skabe arbejdspladser og reducere mængden af affald
  • Forbrugere bør have mulighed for at henvende sig til en uafhængig reparatør: tekniske, sikkerhedsmæssige eller software-løsninger, der kun kan repareres af bestemte virksomheder eller aktører, bør modvirkes
  • Vigtige komponenter, såsom batterier og LED-komponenter, bør ikke fastgøres i produkterne, medmindre det skyldes sikkerhedsmæssige hensyn
  • Reservedele, som er uundværlige for produkternes funktionsevne og sikkerhed, bør stilles til rådighed ”til en pris, der svarer til produktets art og levetid”
  • En definition på EU-niveau af ”planlagt forældelse” og et system, der kan teste og opspore ”indbygget forældelse”, bør indføres sammen med ”passende afskrækkende foranstaltninger for producenter”

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093