23948sdkhjf

23 millioner skal tage brint-teknologien til helt nye højder

Nyt brint-forskningsprojekt skal mindske energitabet, udnytte 99 procent af energien og øge produktionen af brint med helt op til 400 procent

Der er stort miljøpotentiale i brintteknologier, men hvis brint skal konkurrere med naturgas, benzin og diesel, skal prisen ned. Især processen, der danner brint (elektrolyse), er for dyr i dag.

Innovationsfonden investerer 23 mio. kr. i projekt, der skal lægge grundstenen for et nyt eksporteventyr inden for brint.

Nye materialer & teknologier
For at energiforsyningen for alvor skal have nytte af vedvarende energikilder, skal vind- og solenergi kunne lagres - eksempelvis i form af brint. Brint kan lagres på flere måder; det kan skydes direkte ind i naturgasnettet, som kan optage 5-10 procent brint, det kan lagres i store centrale brintlagre eller bruges som flydende brændstoffer til erstatning for benzin, diesel og metan.

Med dagens teknologier tabes 15-30 procent af energien i den proces, der omdanner energi til brint, og det betyder, at brint på nuværende tidspunkt er en dyr løsning. Med projektet EEEHy vil forskere på DTU og Aarhus Universitet sammen med en række private partnere teste nye materialer, mere effektive teknologier og nyudviklede elektrolyseceller.

Målet er at mindske energitabet og udnytte 99 procent af energien, samt øge produktionen af brint med helt op til 400 procent.

- Hvis vi kan udvikle materialer og metoder til at konvertere energi og brint med et energitab tæt på nul, vil det blive langt mere attraktivt for industrien at udvikle effektive brændselsceller. Det er nøglen til overgangen til et 100 procent bæredygtigt energisystem, at der er en forretningsmæssig gevinst ved at fremstille og bruge produkter til brintkonvertering. Derfor skal vi finde metoder, der kan øge effektivitet og gøre installation og driften langt billigere, end vi er i stand til i dag, siger seniorforsker Christodoulos Chatzichristodoulou, DTU Energy.

Sammenkobling af naturgasnet og el
Hvis det lykkes, vil det ikke kun løse udfordringen med at lagre overskudsstrøm fra vedvarende energi. Det vil også gøre det muligt at sammenkoble det danske el- og naturgasnet.

Finder forskerne materialer og metoder, der effektivt kan omdanne brint til ”kunstig naturgas” i form af metan, kan man erstatte de fossile naturgasser, der bruges i dag.

Mere effektiv elektrolyse-teknologi betyder også, at flydende brint for alvor kan blive et alternativt brændstof i transportsektoren, der i dag udgør 30 procent af Danmarks samlede energiforbrug.

Skaber masser af arbejdspladser
Udover at bedre teknologi kan løse de praktiske problemer med at lagre overskudsstrøm, er potentialet for jobskabelse enormt.

Brintbaseret teknologi forventes ifølge European Strategic Energy Technology Plan at skabe ca. 50.000 jobs i Europa frem til 2030 og ca. 200.000 flere frem til 2050, samtidig med at markedet for elektrolyseteknologi øges drastisk til en forventet værdi på mere end 50 mia. euro i 2050.

Projektet vil ruste Danmark til kampen for disse arbejdspladser, så brintteknologi kan blive et dansk eksporteventyr på højde med vindteknologi.

- Markedspotentialet for teknologier til effektiv elektrolyse er vurderet til at blive meget stort, og projektet vil være en væsentlig støtte til vores udvikling af nye materialer. Det vil gøre os og Danmark bedre rustet til at løse den globale problemstilling med at gemme strømmen fra vedvarende energiteknologier, siger Thomas Steenberg, teknisk direktør i Danish Power Systems.

OM projektet

Innovationsfondens investering: 23 millioner kr.

Samlet budget: 33 millioner kr.

Varighed: 4 år

Officiel titel: EEEHy - Efficient and Economic Electrolytic Hydrogen Production

Om partnerne:

DTU Energi er et institut på Danmarks Tekniske Universitet med fokus på materialer, komponenter og systemer til bæredygtige energiteknologier. Instituttet har omfattende erfaring med udvikling af elektrolysematerialer og karakterisering af elektrolyseceller.

Danish Power Systems har i 15 år arbejdet med udvikling af ionledende membraner (MEAs), som er to lag katalysatorer - et på hver side af membranen - som en sandwich mellem to elektronledende gasdiffusionslag. Danish Power Systems har ekspertisen til fremstilling af elektroder og celler i stor skala.

GreenHydrogen.dk har som mål at udvikle de teknologier og det miljø, der kan danne fundamentet for oplagring af overskudsvindmøllestrøm i brint. Firmaet har et kernepersonale af ingeniører med kompetencer inden for alkalisk elektrolyseteknologi og avanceret inverter teknologi og tilbyder elektrolysesystemer med høj effektivitet og lang levetid til markedet til konkurrencedygtige priser.

Haldor Topsoe er et af verdens førende firmaer inden for katalyse og procesteknologier. Firmaet har en ambitiøs vækststrategi og forfølger aktivt lovende markeder med bland andet fokus på elektrolyse.

Resolvent er et konsulentfirma med stor erfaring inden for simulering og med kompetencer lige fra kemisk og elektrokemisk teknik til design af eksperimenter og mekanisk design.

FORCE Technology er en af de førende teknologi- og servicevirksomheder på det skandinaviske marked, og har stor erfaring med korrosionsbestandige legeringer, overfladebehandlinger og elektrokemi.

Sandvik Materials Technology er blandt verdens bedste producenter af avancerede rustfrit stål og specielle legeringer til de mest krævende industrier, med en ambition om at udvikle materialer, der kan øge energiproduktionen og -effektiviteten.

Sur-Tech er specialiseret i avancerede galvaniserings- og belægningsprocesser inden for den medicinske og elektroniske industri.

Aarhus Universitet, Institut for Virksomhedsledelse er vært for Strategic Foresight Research Network, der har arbejdet i over 10 år på at forudse, planlægge og forme udviklingen på industri og virksomhedsniveau.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078