23948sdkhjf

Konkurrencefusk udløser EU-bøde til chipproducent

Qualcomm er blevet idømt en bøde på 7,4 milliarder kroner for at udnytte sin markedsposition

Chipproducenten Qualcomm er blevet idømt en bøde på 997 mio. euro, svanrende til 7,4 mia. kr. for brud på EUs konkurrencelovgivning. Det skriver EU Kommussionen i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at firmaet har udnyttet sin dominerende position på markedet for LTE baseband chipsets. Specifikt i forbindelse med en aftale med en stor kunde, Apple.

- Qualcomm udelukkende ulovligt konkurrenter fra markedet for LTE baseband chipsets i mere end fem år, og cementerede dermed sin dominerende rolle på markedet. Qualcomm betalte milliarder af dollars til en kernekunde, Appel, så firmaet ikke købte hos konkurrenterne. Disse betalinger var ikke bare prisreduktioner, de blev foretaget på betingelse af, at Apple udelukkende ville bruge Qualcomms baseband chipsets i alle sine iPhones og iPads, siger konkurrencekommisær Margrethe Vestager

Hun tilføjer, at det ikke blot udelukkede konkurrenter med potentielt bedre produkter, men også begrænsede kunder og andre firmaers adgang til valgmuligheder og hæmmede innovation.

Især Intel, som er verdens største chips til computere, forsøgte at udfordre og konkurrere med Qualcomm.  

Sagen kort
Qualcomm indgik i 2011 en aftale med Apple. Det forpligtede selskabet til at foretage betalinger til Apple på betingelse af, at selskabet udelukkende ville bruge Qualcomms chips i sine iPhones og iPads. I 2013 blev aftalen forlænget til slutningen af 2016. 

Ifølge aftalen ville Qualcomms betalinger stoppe, hvis Apple lancerede et produkt chips fra en leverandør. Ligeledes skulle Apple betale en store del af betalingerne, modtaget fra Qualcomm, hvis de gik over til en anden chip-leverandør. Dermed blev Qualcomms konkurrenter udelukket fra at blive leverandører til Apple. Samtidig blev konkurrenterne udelukket fra forretningsmuligheder med andre firmaer, som kunne følge af at lande aftaler med Apple. 

Dokumenter viser endda, at Apple seriøst overvejede at skifte til Intel som leverandør. Klausulerne i kontrakten med Qualcomm var afgørende for, at man ikke gjorde dette. Først da aftalen var ved at udløb valgte Apple at source en del af sine baseband chipset fra Intel.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126