23948sdkhjf

EU-Kommissionen nikker ja til "European Chips Act"

EU-Kommissionen er blevet enige om den såkaldte European Chips Act, der skal skal øge produktionen i EU. Det skriver Ritzau.

Mikrochips er nødvendige for at få alt fra vaskemaskiner til biler, telefoner og corona-respiratorer til at køre. Men corona-epidemien har ført til så alvorlige forsyningsproblemer, at Europa bør øge sin egen produktion af mikrochips.

Det siger EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen på et pressemøde i Bruxelles tirsdag. 

Digital Chips Act lægger op til investeringer for 15 milliarder euro i offentlige og private investeringer frem til 2030.

Beløbet kommer ifølge Ursula von der Leyen oven i de investeringer, der allerede er planlagt på det digitale område.

Kilde: Ritzau

- Investering, lovgivning og strategiske partnerskaber skal gøre EU til leder i dette marked, siger Ursula von der Leyen.

Med forslaget vil EU-Kommissionen forsøge at mindske forsyningsproblemerne, der både rammer producenter og forbruger. Den store tyske bilindustri og dens underleverandører er eksempelvis ramt af mangle på mikrochips.

Men også forbrugere, der eksempelvis ønsker at købe nye computere eller spilkonsoller, har under corona kunne mærke manglen på mikrochips.

Målet er konkret, at EU skal stå for 20 procent af den globale produktion af mikrochips i 2030. I dag udgør produktionen i EU ni procent af den globale produktion.

Frem til 2030 ventes den globale efterspørgsel på mikrochips dog i forvejen at blive fordoblet. Hvis EU skal nå målet, skal produktionen firedobles på blot otte år.

Det meget høje mål skal ifølge von der Leyen nås gennem nye investeringer.

Ifølge den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, kan forslaget dog ikke løse den nuværende krise på kort sigt. Det tager ganske enkelt for lang tid at gennemføre investeringerne. Men på lidt længere sigt vil det stille Europa markant bedre og skabe arbejdspladser i flere EU-lande.

Hun peger på, at flere EU-lande som Belgien og Spanien allerede har faciliteter og viden, der kan mobiliseres til at øge produktionen af mikrochips.

- Vi foreslår ikke kun det her for store selskaber eller store stater. Men også for de mange mindre virksomheder, som er med i design og udvikling af mikrochips, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094