23948sdkhjf

Musikalsk pude vækker sanserne

En lille stykke velfærdsteknologi helt uden knapper giver tryghed til beboere på ’Solgaven’ i Næstved

Den er rund som en cirkel og blød at røre ved. Så snart man lægger hånden på, strømmer blid musik ud af en integreret højttaler og diskrete vibrationer fordeler en tilstand af velvære op gennem fingrene og armen til hele kroppen.

Inmu, som den hedder, er et musikalsk sansestimuleringsprodukt, som er udviklet specielt til mennesker med demens. Den er uden knapper, er meget diskret og minder mest af alt om en lille, fiks sofa-pude.

Siden sin debut på det velfærdsteknologiske marked har Inmu været afprøvet på flere plejehjem over hele Danmark. Hermed har firmaet bag fået feedback fra plejepersonalet, der har brugt puden i plejen.

Inmuen er færdigudviklet og klar til salg. Udviklerne bag Inmu, fra idémænd til designere, har stort set alle haft demens inde på livet som pårørende.
Et nyt projekt med Inmu skal afprøve, om puden også kan bruges til mennesker med ADHD, autisme og til udviklingshæmmede.
Snart igangsættes et evalueringsprojekt med 30-50 brugere, der skal benytte Inmu i en periode. I projektet vil indgå både beboere på bosteder såvel som hjemmeboende med demens.
Inmu stimulerer den taktiske sans. Inmu er lige så sansende en oplevelse, som hvis hånden berøres af andre menneskehænder.
Inmu’en ’svarer’ på brugerens mønster. Den spiller for eksempel højere, hvis man ryster den. Intelligent software retter sig efter brugerens rytme og behov.
Lydniveauet intensiveres jo mere man rører hjælpemidlet
Inmu kan også virke den anden vej: At mennesker, der normalt ville døse hen konstant, vågner op og bliver mere bevidste.

Sonja falder til ro

Et af test-plejehjemmene er specialplejehjemmet for synshæmmede, Solgaven, i Næstved. Her er man specialister i at arbejde med sanserne.

Specielt én beboer, Sonja, har vist sig at være positivt påvirket af puden.

- Sonja er ofte meget urolig. Hun tømmer for eksempel skabene i sin lejlighed. Når tingene bliver stillet tilbage, starter hun forfra. Hun finder sjældent ro. Inmu tog hun til sig med det samme. Hun falder i søvn med den, snakker med den, aer den, forklarer Birte, der er sosu- og sidder med i Solgavens velfærdsteknologiske team.

Plejepersonalet har forsøgt mange forskellige ting for at give Sonja den ro, hun behøver, men også for at kunne gennemføre plejen hos hende, uden at det bliver en dårlig oplevelse for hverken Sonja eller personalet.

- Med teknologiske hjælpemidler skal man vide helt præcist, hvornår timingen er god. Nogle gange har vi præsenteret Inmu for sent, andre gange for tidligt. Det har vi skullet øve os på. Når vi rammer det rigtige tidspunkt, falder Sonja til ro. Det vigtigste er, at hun bliver aflastet fra den konstante uro, hun føler i sin krop.

God følelse

Demenskonsulent Lotus Sonneborg har stået for afprøvning af Inmu på plejehjem på Sjælland og dermed også på Solgaven.

- Inmu opfattes som noget varmt og trygt. Den giver ro. Når vi bliver utrygge, bliver vores hænder urolige, og Imnu har en lomme, man kan gemme sine hænder i. Det er egentlig meget simpelt, men utroligt effektivt, siger Lotus Sonnenborg. Hun peger også på, at hun oplever plejepersonalet få glæde af Inmu.

- Det er vanskeligt som plejepersonale at pejle sig ind på, hvorfor en beboer er urolig. Skal hun tisse? Gør noget ondt? Er hun utryg? Det kan være svært at blive klog på, hvis ikke man kan kommunikere. Men følelsen af, at man har skabt noget ro, er en god følelse, der sætter sig hos personalet, siger Lotus Sonnenborg.

Solgaven

Solgaven i Næstved er et bo- og aktivitetscenter for 65 beboere fra hele landet. Beboerne er alle enten blinde eller svagtsynede og nogle har også dobbeltsansetab.
På Solgaven findes et mindre område for beboere med specielle behov som for eksempel en demenssygdom.
Solgaven er en selvejende institution.
Solgaven er samtidig dagtilbud for hjemmeboende fra lokalområdet samt et dagtilbud for yngre synshandicappede, der har § 85 støtte i eget hjem.
Medarbejderne er alle specialuddannede til at støtte, hjælpe og motivere blinde og svagtsynede.

Flere gode dage

Lellie, der er pædagogisk assistent, nikker. Hun har kontakt til Sonja hver dag, og en god dag for Sonja er også en god dag for Lellie. Med Inmuen er der flere gode dage end tidligere.

- Vi bruger den, når vi spiser. Og om morgenen. Og inden hun skal sove. Jeg skal ikke selv sidde med den for længe. Så falder jeg selv i søvn, smiler Lellie og forklarer, hvordan Sonja, der normalt aldrig smiler, lyste op i et stort smil, første gang, hun fik Inmu i favnen. Det smitter af på personalet.

- Ja, og vi bruger den også som afledning, supplerer Birte. - Det kan nogle gange være nødvendigt for at få lov til at hjælpe beboeren ...

Birte har gennem sit arbejdsliv prøvet mange nye hjælpemidler og er begejstret for de muligheder, teknologierne giver.

- Jeg har arbejdet på Solgaven i rigtig mange år, men tidligere havde vi jo ikke de mange teknologiske hjælpemidler, vi har i dag. Man kan blive helt høj af, hvor god en effekt, teknologier kan have, siger hun.

Det er bevidst, at Inmu ikke er designet som et dyr

Da Anders Hansen og hans hustru Toni Marquard, udviklede Inmu, var det helt bevidst, at den ydre form ikke skulle ligne et dyr.
For selvom vibrationerne minder om, når en kat spinder, så fravalgte man tidligt i processen et design i genkendelig form.
- Der er ingen tvivl om, at det kan virke godt, at velfærdsteknologi tager form som et dyr. Men det sætter også begrænsninger, for hvad hvis nu brugeren ikke bryder sig om dyr? Eller om dukker? Derfor valgte vi den simple, bløde pudeform, der er så enkel, at der end ikke findes knapper på Inmuen, forklarer Anders Hansen, der er uddannet softwareingeniør og har udviklet teknologien bag Inmu Memory.
Inmuen er designet ud fra mottoet ’keep it simple’. Dens simple fremtoning skal skabe rum for kreativitet eller give ro, alt efter behov.
I designfasen har Inmu ændret sig markant, og idag ligner puden ikke den oprindelige pude, hverken i form eller farve. En del af ændringerne er foretaget efter feedback fra plejepersonalet.
- Det er en kæmpe hjælp at få feedback fra personalet. Med deres hjælp har vi udviklet et hjælpemiddel, siger Anders Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11