23948sdkhjf

UR-bagmand giver robotter slidsomt arbejde

Klar med alternativ til manuel pipettering – cobotten Flowbot

Pipettering på laboratorier lyder måske ikke som den mest krævende opgave. Sandheden er en anden. Mange laboranter bliver hvert år langtidssygemeldt på grund af håndholdt pipettering, der slider hårdt på hænder, håndled og arme.

Københavnske Flow Robotics har derfor udviklet et alternativ, som kan håndtere pipettering, en samarbejde robot kaldet Flowbot One.

- Den har vi udviklet i samarbejde med laboranter, et stort dansk biotekfirma og forskere fra DTU, siger CEO Kasper Støy, som var med til at starte robotfrontløberen Universal Robots.

Spin-off fra IT Universitet
Flow Robotics er en dansk spin-off virksomhed fra IT Universitetet i København. Virksomheden blev grundlagt i december 2015 af professor og Universal Robot-medstifter Kasper Støy og adjunkt Andres Faiña, oprindeligt fra University of A Coruña i Spanien. Begge er ansat på IT-Universitetet i København.

Finansiering fra engagerede bestyrelsesmedlemmer, ejere, Innovationsfonden og Markedmodningsfonden har gjort det muligt at videreudvikle en patenteret robotteknologi og pipetteringsrobotten Flowbot One. Robotten har været testet af pilotkunder siden august 2017. Lanceringen finder sted i august 2018.

Flow Robotics er baseret i København og har ti ansatte.

I dag er han professor på IT Universitet i København, hvor han mødte adjunkt Andres Faiña. Sammen satte de sig for at skabe en automatiseringsløsning til de mange små og forskellige pipetteringsopgaver, som de eksisterende fuldautomatiserende laboratorierobotter ikke er egnet til. 

Simpel programmering 
Ved hjælp af patenteret teknologi kombineres livevideo fra robotten med en grafisk brugergrænseflade. Det betyder, at alle er i stand til at sætte robotten i gang, uden at der behøves nogen form for programmeringsekspertise.

 - Vores udviklingsteam i Flow Robotics er et unikt tværfagligt mix; hvor vi kombinerer viden fra life science med ekspert-kompetencer indenfor robot, automation og det nyeste indenfor IT og software. Placeringen i København er også vigtig i forhold til at være tæt på alle virksomhederne i Medicon Vally, således at der er lokal support og hurtig service, siger Charlotte Rossmeisl, CCO i Flow Robotics og tidligere afdelingsleder hos Novo Nordisk.

Firmaet understreger, at den nye flowbot ikke kun et alternativ til manuel pipettering, men også et supplement til de eksisterende store laboratorierobotter til flere millioner kroner. De store robotter er optimale til high through-put opgaver, der sjældent ændrer sig, men de er ikke fleksible nok til laboratorieopgaver, som ændrer sig ofte. 

Flowbot One er designet i samarbejde med Møller Jensen Innovation Design og 2C med rådgivning fra Danmarks Nationale Metrologiinstitut og Dandiag omkring kalibrering, nøjagtighed og præcision

  

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094