23948sdkhjf

LED-lys på vejene kan spare 2000 ton CO2

Hvis al belysning på det statslige vejnet udskiftes til LED-pærer, vil det reducere den årlige CO2-udledning med 2000 ton. Det viser en beregning fra Vejdirektoratet ifølge Ingeniøren.

Beregningen har transportminister Ole Birk Olesen har sendt til Folketingets transportudvalg som svar på et spørgsmål fra Socialdemokratiet, og her estimerer Vejdirektoratet, at den årlige energibesparelse ved at skifte til LED-belysning bliver på knap 10,3 GWh ud af et samlet forbrug på 14,6 GWh. Det svarer til en besparelse på lige over 70 procent.

Ifølge et andet svar fra ministeren vil en udskiftning af den eksisterende belysning til LED koste omkring 320 millioner kroner. Vejdirektoratet vurderer, at udgiften vil kunne tjenes ind på 25 til 30 år i sparede eludgifter, mens tidsrammen halveres, hvis man medregner besparelserne på drift og vedligehold.

Vejdirektoratet skriver desuden, at det ikke på nuværende tidspunkt har de økonomiske rammer for en samlet udskiftning. I løbet af 2019 planlægger direktoratet dog at udskifte omkring 2000 ud af omkring 30.000  konventionelle armaturer.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079