23948sdkhjf

Startup sætter strøm til bakterierne: Vil redde både fisk og menneskeliv

Det går stærkt hos den midtjyske greentech-startup Waturu for tiden. Sidst i april annoncerede Vejle-virksomheden sin entré på den danske minibørs, og i sidste uge kunne man løfte sløret for et nyindgået samarbejde, der skal mindske dødeligheden blandt fisk i havbrug.

Mandag offentliggjorde den tre år gamle virksomhed endnu et nyt samarbejde, og denne gang handler det om vandet på landets hospitaler. Sammen med FM Mattsson Mora Group og et stort regionalt hospital skal Waturu teste og vurdere effekten af en løsning, der uden kemi kan bekæmpe bakterier som Legionella i forbrugsvandet på hospitaler.

Ifølge Waturus selskabsmeddelelse til børsen har virksomheden udviklet en ny løsning, der kan bekæmpe bakterier som Legionella og p. aeruginosa ved at udnytte vandets ledningsevne til kortvarigt at udsætte bakterierne for strøm.

- Waturu bidrager med teknologien og FM Mattsson Mora Group bidrager med kendskab til vandinstallationer og brugerkrav. Slutteligt har vi et af de førende hospitaler i Danmark med som partner. Vi forventer at der tages stilling til løsningen og et eventuelt forretningsomfang senere år, udtaler direktør Toke Reedtz og peger desuden på, at der er ifølge en rapport fra Statens Serum Institut fra 2017 er sket en markant stigning i anmeldte tilfælde af Legionella.

Åbner for spændende forretningsområde

Bakterier er en udfordring i alle brugsvandsinstallationer og særligt i ejendomme som hospitaler og plejehjem, hvor brugerne har nedsat immunforsvar eller åbne sår. Legionella er afgørende at bekæmpe, da bakterien kan medføre legionærsyge, hvilket er en lungebetændelsestilstand, der kan have dødelig udgang.

Legionella kan imidlertid være drilsk at bekæmpe, fordi bakterien kan sætte sig i det biofilm, der opbygges i installationen, og som sporadisk løsrives og skylles ud med brugsvandet. Traditionelt bekæmpes Legionella ved at sikre det varme vand en driftstemperatur på mindst 58 grader og ved jævnligt at skylle installationen ved højere temperatur, men det kan være vanskeligt på et hospital med tusindvis af tappesteder. Også metoder som filtrering og UV-belysning kan bruges, men her er udfordringer forbundet med omkostningsniveauet, ligesom UV-lyset ikke fungerer ved frigivelsen af biofilm, skriver Waturu i meddelelsen.

Og skal man tro direktøren, er fiskedødelighed og bakteriefyldt brugsvand blot de første udfordringer, virksomheden pønser på at tackle.

- At Waturu Holding A/S´s teknologi også kan bruges til at forhindre dødsfald på danske og udenlandske hospitaler, som følge af at kunne sikre brugsvandet ved tappestedet imod Legionella og andre bakterier åbner op for et spændende forretningsområde, slår Tokes Reedtz fast.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094