23948sdkhjf

Odense Universitetshospital bruger ny 3D-scanning til hjertepatienter

Som det kun andet sted i verden bruger Hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital et nyt system, der sparer indlæggelse i flere dage, en CT-scanning og spildtid for patient og personale

67-årige Jørgen Christian Langmack ligger på operationsbordet på hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital. Han blinker med øjnene. Han er vågen.

Han skal opereres for forkammerflimmer. En operation, der førhen krævede en CT-scanning og flere besøg på hospitalet. Men Jørgen kom til OUH for få timer siden, og som udgangspunkt bliver han udskrevet i eftermiddag.

- Jeg er da nervøs. Men jeg føler mig tryg ved, at det nok skal gå, og at jeg kun bliver sendt hjem senere i dag, hvis det er forsvarligt. Man vil jo egentlig allerhelst hjem og være i egen seng i stedet for at være på hospitalet, siger han til DR.

Hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital har siden april afprøvet et nyt computersystem, der skærer operationen ned fra tre dage på hospitalet til en ambulant behandling.

- Patienten slipper for at skulle bruge spildtid på hospitalet, at skulle igennem en CT-scanning, og samtidig sparer vi tid og ressourcer og indlæggelsestid på afdelingerne. Vi indfører også at patienten kan komme hjem samme dag – selvfølgelig kun, hvis man er klar til det, siger overlæge og ph.d. Niels Sandgaard til DR.

Samtidig er håbet også at de nye ambulante behandlinger kan tage hul på en ny virkelighed, hvor færre patienter er indlagt i en seng på de kommende supersygehuse, og flere skal behandles ambulant.

Landkort over hjertet

Det nye computersystem er et bibliotek af hundredvis af tidligere CT-scanninger af hjerter, og med klistermærker på Jørgens bryst og ryg beregner systemet hurtigt en 3D-model af forkammeret. Kopien er det landkort, som overlæge og ph.d. Niels Sandgaard opererer ud fra. Undervejs bliver det lysegrå landkort over Jørgens venstre hjertekammer mere og mere detaljeret.

- Hvor vi før havde et statisk billede af hjertet, så er det her mere dynamisk, og det landkort over hjertet er enormt vigtigt, siger overlæge og ph.d. Niels Sandgaard til DR.

Odense Universitetshospital er det andet sted i verden, der bruger det nye computersystem Det andet sted er Hospitalet Mount Sinai i New York USA.

Indtil videre har 50 patienter fået varmebehandling med den nye måde at lave et kort over hjertet, og fra 1. juni er det planen, at alle patienter som udgangspunkt skal indskrives og udskrives samme dag. Det stiller store krav. Derfor har man også skærpet instrukserne både før, under og efter patientens besøg.

Før operationen har patienterne haft en telefonsamtale med en sygeplejerske, hvor de kan stille spørgsmål, de bliver briefet af lægen før operationen, og når indgrebet er færdigt, bliver alle patienter ultralydsscannet for at se, om alt er i orden. Efter operationen holder sygeplejerskerne øje med patienterne sengeafsnittet, og fortæller dem om de symptomer, der kan være i kølvandet. 

- Vi skal være helt skarpe på, at patienten er tryg og føler sig briefet om operationen, og hvordan det føles at komme hjem. Der kan være følger efter behandlingen, som de selv skal vurdere, siger Niels Sandgaard til DR.

Patienterne vil gerne hjem

Ifølge Charlotte Terp, der er afdelingssygeplejerske på sengeafsnit B1, er erfaringerne gode. 

- Vi forbereder patienterne, så de er psykisk indstillede på at skulle hjem, og hvad de skal holde øje med. Der er altid mulighed for at ringe herud, men det er der ikke mange der gør. Faktisk oplever vi, at patienterne gerne vil hjem, siger hun til DR.

Computersystemet er også en del af udflytningen til det nye Odense Universitetshospital. Selvom der er tre år til, at det nuværende sygehus rykker alt ud på en ny adresse i det sydlige Odense, er ændringerne allerede i gang. For der bliver færre sengepladser på det nye hospital, 706 bemandede senge i alt, og sygehuset skal også effektivisere for otte procent. En svær situation, som Aarhus Universitetshospital er midt i lige nu.

Den hårknude håber man at undgå ved allerede nu at tænke nyt og prøve nye patientforløb, siger Tina Poulsen, ledende overlæge på Hjertemedicinsk afdeling på OUH. 

- Det gør et stort indtryk at se frustrationerne fra Skejby. Det skaber dårlig energi, og vi vil hellere forbedrede os og lave gode patientforløb, som vi er stolte af med kvalitet, og fjerne spildtid for os og patienterne. På den måde laver vi forhåbentlig en win/win-situation, siger hun til DR. 

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064