23948sdkhjf

Efter tre måneders test: Kabelløse lygtepæle er kommet for at blive

I Brenderup i Middelfart Kommune har der de sidste tre måneder været opstillet otte gadelamper.

Ikke bare af den helt almindelige slags, men en helt ny type kabelløse gadelamper, hvor kombinationen af solenergi og LED skaber lys over land - også om natten.

Gadelampen hedder JKO-lampen og leveres af GVE ApS - Grøn Vedvarende Energi - i Middelfart og fungerer ved, at et lille dagslyspanel, som lader i de lyse timer – og rent faktisk bedst i let overskyet vejr - sender en ladning energi ned til et batteri, som så gemmer på strømmen, indtil den skal bruges.

Gadelampen kører derfor udelukkende på solenergi; den er ikke koblet på elnettet og tænder og slukker selv, når der bliver henholdsvis mørkt og lyst.

En pæn lampe
Der er som sådan ikke noget nyt i at kombinere solenergi med LED, som det gør sig gældende i lampen. Det nye ligger i den anvendte driverteknologi, der gør det muligt at lade energi fra et meget lille område af solceller.

På den måde kan man integrere solcellepanel og batteri i lampehovedet og dermed skabe en pæn lampe.

- Vi ville gerne skabe en æstetisk pæn lampe. Da vi havde udviklet på lampen, gik vi til Middelfart Kommune – i første omgang med en firkantet lampe, vi selv havde designet, fortæller GVE’s Jan Jacobsen, en af ophavsmændene bag lampen. 

Middelfart Kommune ville dog hellere have en rund lampe. Den fik Jan Jacobsen og hans kompagnon Ole Bo Laursen hurtigt udviklet i tæt samarbejde med Middelfart Kommune.

Lampen kom til at hedde JKO-lampen, og den første test af de otte runde lamper i Brenderup er netop overstået.

Duoen er derfor klar til at tage skridtet videre.

I hvert tilfælde har de indledt en videre dialog med Middelfart Kommune om opsætning af flere lamper.

Ni kontinuerlige dage
Udgangspunktet for Jan Jacobsen og Ole Bo Laursen var altså at lave en pæn lampe, som kunne bruge naturens egen energi. Men hvad er det så, den kan, den runde kabelløse lampe?

- På en dags ladning kan den lyse i ni kontinuerlige dage á 14 timer. Hvis man lader én dag og dækker lampen til, så er der til ni dage. Det har vi testet på i to og et halvt år, fortæller Jan Jacobsen.

Nu tænker den årvågne læser nok: Jamen, hvad nu hvis der ikke er lys i ni dage, løber lampen så tør for strøm? 

Det kommer - alt andet lige - ikke til at ske, lyder det fra Jan Jacobsen, der også har haft kig på den del.

- Statistisk set sker det ikke, at man overhovedet ikke har lys i ni dage i træk. Der kan forekomme snedække, men i Danmark er det utroligt sjældent, at det ligger på lygtepælene i ni dage i træk. Der er altså ikke nogen nævneværdig risiko for driftsforstyrrelser, siger han.

Vipper som en flagstang
Ideen til gadelampen opstod i hovedet på Jan Jacobsen for år tilbage, men den blev først rigtig til virkelighed, da hans kompagnon Ole bakkede ind i en lygtepæl.

- Vi har haft mange andre projekter i søen i løbet af årene. Jeg tænkte tanken først og luftede den derefter for Ole. Han var helt med på, at det skulle vi videre med, især da han selv bakkede ind i en lygtepæl og skulle betale for den. Det blev sgu dyrt, griner Jan Jacobsen.

Derfor er det ikke kun lampehovedet og energiproduktionen, de to har tænkt over. Lygtepælen er monteret på et vippebeslag, der er monteret på et jordspyd.

Netop den udformning har flere fordele. 

- Man slipper for et større gravearbejde og kablingsarbejde, da fundamentet bores ned i jorden. At lygtepælen er kabelløs og ikke skal kobles på elnettet gør jo, at man overhovedet ingen el-regning får, forklarer Jan Jacobsen og tilføjer:

- Vippebeslaget gør, at lampen nemt kan vippes ned, hvis der skal foretages reparationer i lampehovedet, hvor al teknikken sidder. Det betyder, at lampen kan sættes op af kun to mand på 20 minutter, og man behøver ikke have en autoriseret elektriker involveret, da det hele kører på svagstrøm.

Patentering & lokal produktion
Indtil videre har Ole Bo Laursen og Jan Jacobsen opsat otte styk af JKO-lampen og gjort yderligere 50 lamper klar til salg, men Jan Jacobsen forventer, at man inden længe kan køre den del op i en noget større skala.

- Vi har indtil videre produceret JKO-lampen i Middelfart. Det er ud fra et lokalt hensyn, da vi gerne vil skabe lokale arbejdspladser. Det hele er foregået i en hal, hvor vi har trukket på en lille skare af folk bl.a. FFI (Fyns Flagstang Industri, red.), Inventarrum og Uretek. Og kommer det til at gå, som vi håber, så skal der større produktionslinjer i gang, siger Jan Jacobsen, der køber komponenter til JKO-lampen i blandt andet Tyskland, Østen og Italien.

Jan Jacobsen og Ole Bo Laursen går netop nu og venter på at få godkendt en patentansøgning på deres nyudviklede teknologi.

- Når den er i hus, skal vi have lavet et teknologi-navn, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14