23948sdkhjf

Robot har fået styr på kompositten hos Terma

Terma er leverandør til den globale aerospaceindustri, og den østjyske virksomhed har arbejdet tæt sammen med forskere og virksomheder om automationsløsninger, der kunne håndtere en række af de komplicerede produktionsudfordringer, især den globale flyindustri står over for.

Flyindustrien anvender i stigende grad kompositmateriale. Kompositdelene opbygges af klæbrige lag af tynde fibermåtter. De enkelte bløde lag placeres på en form, men udfordringen ved kompositmateriale er, at lagene skal placeres meget præcist og være helt glatte, så man undgår kritiske folder og bobler i strukturen.

Det har vist sig at være en meget vanskelig udfordring at overvinde. Hidtil er placeringen af fibermåtter nemlig blevet håndteret manuelt, hvilket har fordyret og forsinket kompositdele.

I årevis har man fra forskellig side forgæves forsøgt at udvikle teknologiske løsninger, der kunne reducere produktionsomkostningerne ved at sikre, at kompositlagene blev placeret korrekt og hurtigere. Hidtil har bestræbelserne været forgæves.

Industriel 4.0-løsning implementeret
Men nu har et gennembrud på automationsområdet løst den komplicerede udfordring. For i begyndelsen af juni gennemførtes på et af SDU’s laboratorier et succesfuldt demonstrationstestforløb (Technology Readiness Level 4, TRL 4), der dokumenterer, at det er muligt at producere komponenter til luftfartsindustrien.

Flexdraper Product er en avanceret og fleksibel industri 4.0-løsning. Ud over en robot med tilhørende sofistikeret software består Flexdraper Product blandt andet af 48-120 sugekopper, der kan styres individuelt, og dermed sikrer løsningen, at fibermåtterne placeres helt korrekt på formene.

Med erfaringerne fra Flexdraper Product forventer man fremover målrettet at kunne styrke produktionsmulighederne for de mange virksomheder, der arbejder med high mix-low volume- produktkategorier.

Digital tvilling
Flexdraper Product bygger oven på tidligere forskning, og Flexdraper Product er en robotløsning med et avanceret værktøj og tilhørende sofistikeret software. En af Flexdraper Products store værdier ligger især i digital twin-aspektet, der gør det muligt at simulere hele produktionsprocessen og automatisk programmere og kontrollere den rigtige produktion af kompositmaterialet, før man iværksætter reel produktion af de respektive komponenter.

Flexdraper Product er dermed en videreførelse af et indledende treårigt forskningsprojekt initieret af Terma og SDU i 2016, støttet af Innovationsfonden og MADE og med Robotool som daværende industriel partner.

Oprindeligt var der fokus på design- og konceptualiseringsfasen, og målsætningen var at kunne skabe en løsning for pre-protypetestning. Ligesom i tilfældet med Flexdraper Product har Innovationsfonden også i den indledende fase bidraget med finansiel støtte.

International opmærksomhed
Flexdraper Product dokumenterer, at robotter ikke blot er i stand til at sikre, at serieproduktion kan forløbe hurtigere, mere stabilt og mere effektivt. Projektet har vakt international opsigt, og blandt andet de to store flyproducenter Airbus og Boeing er interesserede i mulighederne for at anvende den nye produktionsteknologi.

Senior specialist Asim Ikram, Terma, siger:

- Flexdraper Product er et stærkt fleksibelt produktionsteknologisk fremskridt, der bidrager til at reducere vores fremstillingstid betydeligt. Vi opererer med high mix-low volumen, og vi opnår klare produktivitetsforbedringer og globale konkurrencefordele, der bidrager til at styrke vores markedsposition.

Hos SDU udtaler professor Henrik Gordon Petersen:

- Det frugtbare samarbejde mellem Innovationsfonden, forskere og private virksomheder viser de muligheder, der ligger i at udbrede anvendelsen af de mere fordelagtige kompositmaterialer. Ganske enkelt fordi produktionsprocesserne gøres lettere og billigere fremover via smart produktionsteknologisk udvikling. Det er oplagt, at resultaterne vil vinde indpas i både bil- og vindmøllesektoren fremadrettet.

Den danske robotvirksomhed Technicon som ligeledes har været med til at udvikle Flexdraper Product. Her siger CEO Casper Hansen:

- Flexdraper Product illustrerer, hvilke banebrydende løsninger, der kan udvikles i fællesskab. I dette tilfælde er der skabt en avanceret løsning, som er i stand til at håndtere hidtil uovervindelige udfordringer. Med Flexdraper Product gøres teknologiforskning tilgængelig for fremstillingsvirksomheder i global konkurrence.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11